Hírek

Milyen ízeket szeretsz? Mutatjuk, milyen személyiség vagy!

- Hirdetés

Tudtuk-e, hogy személyiségünkről nagymértékben árulkodik, milyen az ízlésünk az étkezés terén? Sokat elmond jellemzőinkről, milyen ízeket kedvelünk, és a pszichológus dr. Jen Nash szerint a kettő nem kis mértékben kapcsolódik egymáshoz.

Tény, hogy a megkívánt ízek, az étel- és italválasztásunk percről-percre változhat, attól függően, milyen a hangulatunk, energiánk, sóvárgásaink. Viszont mindenkinél megvannak azok a kedvenc ízek, amelyek különösen hatnak az ízlelőbimbóira.

Mint tudjuk négy alapvető íz van. Sós, édes, savanyú, keserű, utóbbi a fűszerest is magába foglalja.

Sokat megtudhatunk egy emberről annak alapján, hogy ezek közül melyeket kedveli a legjobban, azaz mi tetszik leginkább az ízlelőbimbóknak!

Fűszeres ízek:

Aki a fűszeres ételeket szereti, valószínűleg hajlamosabb a kockáztatásra, keresi az új élményeket, izgalmakat, például ijesztő filmeket néz, kockázatos sportokat művel.

Keserű ízek:

Ha a keserű dolgokat kedveljük, például feketekávét, tonikot, retket, nagy eséllyel hajlamosak vagyunk kissé antiszociális viselkedésre. Jellemző lehet ránk a manipulálás, az érzéketlenség, kevesebb empátia, sőt akár pszichopatikus vonások is.

Édes ízek:

Aki az édeset szereti, az a szakemberek szerint jóval egyetértőbben viselkedik és nagyobb valószínűséggel segít másoknak, anélkül, hogy elvárna érte bármit.

Savanyú ízek:

Lehetséges, hogy gyakran kritikusnak, nyersnek tartanak bennünket a körülöttünk levők? Aki szereti a savanyú ételeket, az jellemzően magas elvárásokat támaszthat és feszegeti a saját határait is.

Sós ízek:

Aki a sós ízek híve, kedveli az azonnali jutalmat, sajnos hajlamos arra, hogy versengő helyzetbe kerüljön, gyorsan reagál, s hamar frusztrálttá válik olyan helyzetekben, melyek türelmet igényelnek, például a napi forgalomban.

A fenti eredményekre jutott kutatást persze melyet a chicagói dr. Alan Hirsch neurológus és pszichiáter kutatócsoportja folytatott le a Smell and Taste Foundation keretein belül tágan kell értelmezni. Hiszen hogy milyen ételeket kedvelünk, azt általában több tényező is befolyásolja.

Természetesen hatással van az ízlésre, hogy kinek ki főz, hogy mi az éppen elérhető táplálék vagy milyen szokások, ízek jellemzőek a családban, az adott kultúrában.

Forrás: www.napidoktor.hu