Érdekességek

Minden az influenzáról, és megelőzéséről!

- Hirdetés

Influenza és megelőzése

A tél a nátha, a köhögés és a megfázás igazi szezonja. A test bizony ebben az időszakban takaréklángon működik, bizonyos szempontból téli álmot alszik, szervezetünk számos funkciója is lelassul, a vérellátás romlik, fázékonyabbá válunk és könnyebben elfáradunk.

Így nem is csoda, hogy a baktériumok és vírusok egykettőre győzedelmeskednek fölöttünk, és sikeresen hatolnak be a szervezetünkbe.

Az immunrendszer erősítése

Éppen ezért nagyon fontos védekező rendszerünk gondos erősítése. Az első szakember, aki a természetes influenzavédelem megbízhatóságát górcső alá vette, a svájci Zizersben tevékenykedő, gyógynövényekkel foglalkozó pap volt, Johann Künzle (1857-1945).

Amikor 1918-ban egész Európában tombolt a spanyolnátha, amelynek világszerte több mint húszmillió ember esett áldozatul, Künzle a wangsi templom szószékéről nemcsak Isten igéjét prédikálta.

Arra szólította fel a gyülekezet tagjait, hogy szigorúan, na és naponta fogyasszák azt a gyógynövényekből készült különleges teakeveréket, amit vasárnap a mise után mindig szétosztott a templom kapujában.

Így az eredmény nagy feltűnést keltett, miközben a svájci falvakban az influenza sorra szedte áldozatait, Wangsot elkerülte a járvány.

Influenza védőoltás

Segít, vagy nem?

Manapság a bizonytalan munkaügyi helyzetben alig akad alkalmazott, aki otthon merne maradni néhány napig, ha kitör rajta e betegség.

Ahelyett, hogy a régi szokáshoz hűen időt hagynánk az immunrendszerünknek, hogy legyőzze a fertőzést, a tudományos orvoslás védőoltást javasol. A nagy cégek még ingyen oltással is próbálkoznak.

Az influenza elleni védőoltás azonban nem garantál azért százszázalékos védelmet. Az influenzavírusok változékonysága odavezet, hogy minden egyes időszakban új vakcinát kell kifejleszteni, ami azt jelenti, hogy az oltás mindig egy szezonnal a kórokozó mögött kullog.

Bár az oltóanyagban általában több vírustörzs is megtalálható, ám még ha a szervezet ki is alakította a védelmet egy bizonyos törzs ellen, ez nem jelenti azt, hogy ugyanannak a családnak egy másik tagja ellen is hatásos lesz.

A fő probléma azonban az, hogy a védőoltással csak egy speciális vírusfajta elleni antitesttermelést idézik elő. Az oltás nem serkenti a szervezet általános immunerejét. A természetgyógyászati megközelítés ezzel szemben nem a vírusra irányul, hanem arra, hogy erősítse és szanálja az emberi szervezet egész miliőjét, hogy az maga legyen képes legyőzni az influenzavírusokat.

Nem minden influenza egyforma:

Az erős megfázást gyakran tévesztik össze az influenzával, főként akkor, ha a fellépő betegségtünetek hasonlóak. A több mint százféle rhino- vagy adenovírus valamelyike által előidézett megfázás központja általában az orr (nátha) vagy a torok (angina, rekedtség).

Lefolyása többnyire ártalmatlan, és nem tart tovább hét napnál.

Sokkal gyakrabban alakul ki, mint a valódi influenza, mely rohamszerűen lép fel, és tünetei gyorsabban súlyosbodnak, mint egy normál megfázásé. Este az ember még egészségesen fekszik le, reggel pedig úgy ébred, mintha agyoncsapták volna.

Ez a hirtelen rosszullét ugyanúgy az influenza jellegzetes tünetei közé tartozik, mint akár a magas láz, a hidegrázás, a köhögés, az orrfolyás, a végtagfájdalom és a torok- és fejfájás.

A betegség cseppfertőzéssel terjed, köhögés, tüsszentés vagy beszéd közben jut egyik emberről a másikra. Ha valaki tüsszent, az apró cseppeket 160 km/h-s sebességgel küldi szét a környezetébe.

A vírusok azonban csak azt fertőzik meg, akinek az immunrendszere le van gyengülve akié ép, az normál esetben megbirkózik a vírustámadással.

Hogyan védekezik a szervezet a vírusok ellen:

Az influenzavírusok elleni védekezés egyik első jele a láz. A természet rafinált találmányának lényege, hogy kórokozók támadására az emberi szervezet belső termosztátját azonnal felkapcsolja, a vírusok és baktériumok ugyanis nagyon érzékenyek a magas hőmérsékletre.

vírus

A hő ezenkívül az immunrendszer működését is serkenti.

Ezzel egyidejűleg a megemelkedett testhőmérséklet hatására megnyílnak a bőr pórusai, és az ezzel együtt fellépő izzadás révén a szervezet megszabadul a mérgező anyagoktól. Na éppen ezért a lázat nem szabad azonnal csillapítani!

A köhögésnek és az orrfolyásnak ugyancsak megvan a maga jelentősége. Az influenza- és a megfázást okozó vírusok gyulladásos folyamatokat indítanak el a nyálkahártyákon.

Ha ez a hörgőket érinti, a nyálkahártya megnövekedett mennyiségű váladékot termel, ami fogva tartja a vírusokat. A felköhögés lehetővé teszi ezeknek a kórokozóknak az eltávolítását a szervezetből.

Ha a vírusok az orrba jutnak, már ott is váladék keletkezik. Ha folyni kezd az orrunk, a váladék kiöblíti a kórokozókat a szervezetből.

Ebben az értelemben a láz, a köhögés, az izzadás és az orrfolyás nem is betegség, hanem a test erőteljes válaszai a kórokozóktól és az anyagcseretermékektől való megszabadulásra.

Éppen ezért ha ezeket a természetes folyamatokat orrcseppel, köhögés elleni kodeinnel, lázcsillapítóval, antibiotikummal elnyomjuk, akkor a szervezet saját védekező mechanizmusát bénítjuk meg, és az többé nem lesz képes a terhes anyagok eltávolítására.

Engedjük tehát érvényre jutni ezeket a reakciókat! Legföljebb enyhítsük a tüneteket, ha már több napja fennállnak, vagy éppen ha az egyéb súlyos betegségben (szív- és keringési bántalmak, asztma, diabétesz, veseműködési zavarok) szenvedő páciens számára túlzott megterhelést jelentenek.

Egyébként akkor is tanácsos orvoshoz fordulni, ha a láz 39,5 fok fölé emelkedik, ha szapora szívverés vagy szívritmuszavarok lépnek fel, vagy ha a beteg mellkasi fájdalommal járó makacs köhögésben vagy légszomjban szenved (fennáll a tüdőgyulladás veszélye!), vagy ha a fejfájásához hányás, fényérzékenység, nyakszirtmerevség társul.

A természetgyógyászat feladata a testet abban segíteni, hogy saját maga győzze le a kórokozókat, így ugyanis megerősödve kerül ki a küzdelemből, és védett marad az új fertőzésekkel szemben.

A szervezet saját immunereje tehát kulcsszerepet játszik abban, ágyba dönt-e minket ezen a télen (is) az influenza. Aki időben elkezdi a megelőzést, az jó eséllyel tudhatja le a hideg évszakot betegség nélkül.

Fontos az ép bélflóra:

Az erős immunrendszer egyik legfontosabb előfeltétele az ép bélflóra.

A fiziológiai bélbaktériumok ugyanis eléggé vírusellenes tulajdonságúak, amennyiben olyan enzimeket termelnek, amelyek megakadályozzák a kórokozók terjedését.

bélflóra

Másfelől pedig a baktériumflóra megvastagítja a bélfalat, hogy a vírusok innen ne juthassanak be a szervezetbe.

A gond csak az, hogy sok embernek már nem ép a bélflórája, akár a helytelen táplálkozás (elsősorban a túl sok cukor- és húsfogyasztás), akár a gyógyszerek (antibiotikumok) miatt.

Ez megmutatkozik olyan tünetekben is, mint például a puffadás, hasmenés vagy székrekedés is, vagy az emésztőtraktus gombás fertőzése. Aki igen hatékony influenzamegelőzést szeretne, annak először a már említett tünetek alapján beleinek állapotát kell ellenőriznie.

A bélflóra szanálása érdekében ajánlott naponta akár háromszor egy-két evőkanál friss, nyers savanyú káposztát enni étkezés előtt, illetve erjesztett kenyérből készült italt fogyasztani.

Vírusvédelem növények erejével

Sokáig azt gondoltuk, a vírusok ellen nem nő gyógynövény. Kutatók azonban nemrégiben igazolták, hogy bizonyos gyógynövények megakadályozzák az influenzavírusok terjedését, és egyben az immunrendszert is erősítik. Melyek ezek a gyógynövények?

Ide tartozik például az illóolajaikban terpéneket tartalmazó citromfű, a kakukkfű, az eukaliptusz, a fahéj, a szegfűszeg és a bors.

Influenzaellenes gyógytea

Az influenzaszerű fertőzések ellen, védekezésképp fogyasszunk egy speciális gyógyteát.

A most következő receptet a gyógyszertárakban vagy például a drogériákban is összeállíttathatjuk: 40 g földitömjéngyökér (Pimpinellae radix), 30 g kerti kakukkfű (Thymi herba), 20 g magyallevél (Ilicis folium) és 10 g ökörfarkkóró-virág (Verbasci flores) alkotja a keveréket.

gyógytea

Hogyan használjuk?

Egy teáskanálnyi teakeveréket öntsünk le egy csészényi forrásban levő vízzel, hagyjuk állni 5 percig és szűrjük le. Reggelente és délutánonként egy-egy csészével igyuk édesítés nélkül vagy mézzel akár.

A kúra időtartama 3-4 hét legyen.

Ellenálló képességet fokozó cseppek:

Friss gyógynövényekből készült és akár a homeopátiás gyógyszerkönyv alapján előállított tinktúrával lehetséges a szervezet ellenálló képességét mozgósítani az influenzavírusok elleni harcban.

Ebben alábbi, gyógyszertárban is elkészíttethető keverék lesz a segítségünkre: 20 ml kakukkfű-tinktúra (Thymi tinctura), 20 ml lándzsásútifű-tinktúra (Plantaginis tinctura), 40 ml bíborkasvirág-tinktúra (Echniaceae tinctura) és 20 ml szibériaiginszeng-tinktúra (Eleutherococci tinctura).

Miért nem ad biztos védelmet a védőoltás:

Az influenza névre keresztelt betegséget (amely név a latin influere, azaz belopódzik igéből ered) már i. e. 400-ban leírta a Kos-szigeti híres görög orvos, Hippokratész, magát a betegséget előidéző vírust azonban csak 1933-ban fedezte fel az angol Wilson Smith.

Miután felfedezték a kórokozót, a szakemberek azt hitték, a vírus legyőzhető védőoltással. Hamarosan bebizonyosodott azonban, hogy számtalan influenzavírus létezik (a mai napig háromszázfélét számoltak össze, A, B és C törzsekbe sorolva), és ezek is évről évre változnak.

Az előző évi vírus a következő évben nem bukkan fel ugyanolyan formában, és már apró változások is csökkentik az oltás hatékonyságát. Ez azt jelenti, hogy az oltóanyag előállításakor folyamatosan vizsgálni kell a mutációkat.

Az új vírusokat például a WHO dokumentálja, így a nyilvántartásba bekerült például 1957-ben az ázsiai influenza, 1968-ban a hongkongi influenza, 2006-ban a madárinfluenza, 2009-be pedig sertésinfluenza.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket, osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.