Hírek

Mit tegyünk, ha megcsípett a darázs, plusz tanácsok!

- Hirdetés

A  felnőtt lakosság 4% fokozottan érzékeny a darázscsípésre. A tünetek lehetnek enyhébbek, de szélsőséges esetben életveszélyessé is válhat egy darázscsípés. A szerencsésebbek házi módszerekkel kezelhetik a darázscsípést.

A darázscsípés enyhítésére leggyakrabban az ecetes borogatást szokták javasolni.

-- Hirdetés

De enyhítheti a viszketést még a Fenistil gél is. Ha egyik sincs itthon, akkor dörzsölhetjük a darázscsípést petrezselyemlevéllel.

Mérget nem vennénk rá, hogy ezek közül melyik fog működni Önnél, ha egyáltalán valamelyik enyhíti is a darázscsípést, de egy próbát megérhet. Talán Ön szerencsés lesz velük.

Rosszabb a helyzet a darázscsípésre allergiásoknál.

Számukra a kalciumos pezsgőtabletta sem életmentő. Enyhe tünetek esetén ez is megpróbálható, de nem érdemes ezt komoly tünetek esetén alkalmazni. Allergia, anafilaxiás sokk esetén a kalcium nem segít.

Az egyetlen életmentő ellenszer az adrenalin injekció, amit a csípés után a külső  combba kell beadni.

Az anafilaxiás sokk tünetei:

– test szerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
– időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
– olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
– légzési és nyelési nehézség
– hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
– gyomorgörcs, hasmenés
– szédülés, ájulás

Aki allergiás a darázscsípésre az feltétlenül hordjon magánál adrenalin injekciót, mert az ő esetében ez életmentő. Sajnos azonban a TB nem támogatja, így egy ilyen injekció több, mint 15.000 Ft-ba kerülhet.

Vényköteles. Felirattatni a háziorvossal tudja!

Az adrenalin injekciót darázscsípésre allergiásoknak mindig maguknál kell hordaniuk. A beadásáról természetesen tájékoztatást fognak kapni, hiszen ezt mindenkinek magának, éles helyzetben kell beadni.

Honnan tudom meg, hogy allergiás vagyok-e a darázscsípésre?

Allergológiai szakrendelésen bármikor megnézik, hogy allergiás-e valaki a darázscsípésre, függetlenül, hogy most, vagy régebben csípte meg egy darázs. Az immunrendszerben ugyanis már benne van az antitest, amit a szervezet egy korábbi darázscsípés alkalmával termelt.

Forrás: www.abatox.hu

Amennyiben hasznosnak találta a cikket osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez