Hírek

Mit tehetünk a kullancsok ellen? Indul a szezon!

- Hirdetés

Az elmúlt években az enyhe telek miatt már egyre nagyobb területeket hódítottak meg maguknak az apró élősködők, akik már nem csak az erdőkön-mezőkön, de már bizony a városok parkjaiban és kertjeiben is megjelentek.

Az ellenük való védekezésre ezért nem csak akkor kell figyelmet fordítani, ha ép kirándulni vagy nyaralni megyünk, de kutyasétáltatás, kertészkedés vagy kocogás, kerékpározás alkalmával is.

A kullancsok ellen ugyan nem létezik védőoltás, az általuk terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen igen. A vakcináció egy oltássorozat során történik meg, első körben három oltást adnak be egy éven belül, az immunizáció fenntartásához pedig ötévenként újra szükség van egy „emlékeztető” oltásra.

Ha a védelemre ennél hamarabb van szükségünk, az első sorozat gyorsabban is elvégezhető.

Az oltás mindazoknak ajánlott, akik nagy fertőzöttségű területen élnek, vagy éppen oda utazást terveznek (táborozás előtt már érdemes beoltatni a gyerekeket!), erdőben, bozótos területen dolgoznak, vagy olyan állatokkal dolgoznak, akik továbbadhatják a kullancsokat például erdész, favágó, vadász, állatorvos.

Hogyan előzzük meg?

Az oltás híján, de éppenséggel mellette is ajánlatos törekedni a kullancscsípés elkerülésére, ehhez az állat ellen fizikai és kémiai gátat vonni.

Kirándulás alkalmával fontos a megfelelő ruházat. Ez magas szárú cipőt és hosszú szárú nadrágot jelent, amit be tudunk tűrni a cipő szárába vagy a zokniba. Javasolt a zárt felsőruházat is, ami a nyaknál és a csuklónál nem enged nyílt utat a kullancsoknak, akik igen kedvelik az izzadt hajlatokat.

A pólót is tűrjük be a nadrágunkba. A sapkát főként a kisgyerekeknél ne felejtsük el az erős napfénytől is védi őket.

A kirándulás, séta vagy éppen kertészkedés előtt fújjuk vagy kenjük be magunkat kullancsriasztó spray-vel/krémmel, amivel akár 6-8 órán át is távol tarthatjuk magunktól a kis vérszívókat.

Ne felejtsük el magunkat a használati utasításnak megfelelő időközönként újra bekenni se. A ruhánkat is befújhatjuk a bokánál, a csuklónál és a deréknál.

Érdemes az olyan helyeket, ahol a kullancsok vadon élő köztigazdái, akár kisebb rágcsálók, sünök is, stb.) gyakran előfordulnak, huzamosabb ideig elkerülni ne táborozzunk le magas füves, bozótos helyeken, és a kutyákat, gyerekeket se engedjük ide, illetve hívjuk fel a kicsik figyelmét arra akár, hogy ne fogják meg a vadállatokat.

Ha kertünkben tavasszal felszámoljuk a gazos, bozótos területeket, és folyamatosan rendben tartjuk azt, megelőzhetjük a kullancsok elszaporodását. A ritkán látogatott nyaralóban, már az állattartó épületben is érdemes óvatosnak lenni, itt a kora tavaszi takarításkor viseljünk védő-szemüveget és szájmaszkot.

Kullancsvizit, és az élősködő szakszerű eltávolítása:

Sajnos még a legnagyobb óvintézkedések ellenére is előfordulhat, hogy egy-egy kullancs befúrja magát a bőrünkbe, és bár legtöbbjük nem hordoz fertőzést, azért fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk őket a bőrből.

Amikor olyan helyen is járunk, ahol esélyünk van kullanccsal találkozni, tartsunk “kullancsvizitet” a nap folyamán akár többször is.

Alaposan vizsgáljuk át magunkat, egymást, különösen a hajlatok, a hajas fejbőr a fül mögötti területeken, a kullancsok ugyanis a védett helyeket kedvelik.

Az eltávolításhoz használjunk kullancseltávolító csipeszt vagy akár kanalat, melyekkel az állatot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg, anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk (a veszélyt jelentő baktériumok itt találhatók ugyanis), és finoman csavaró mozdulattal húzzuk ki.

Ne kenjük be krémmel a kullancsot vagy a csípés helyét se, és ne próbáljuk meg kipiszkálni az állat bőrbe szakadt fejét, néhány nap múlva magától ki fog lökődni onnan. A kullancscsípés helyét és az eltávolításra használt eszközt fertőtlenítsük le.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.