Mezőgazdaság

Mivel Mátyás jeget nem talált, ezért csinált

- Hirdetés
0 SharesAktuális

2018. február 25., vasárnap • 07:16 Mivel Mátyás jeget nem talált, ezért csinált

-- Hirdetés

Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Északkelet felől sarkvidéki eredetű, rendkívül hideg levegő zúdult be a Kárpát-medencébe, azaz idén Jégtörő Mátyás nem töri meg a tél hatalmát, sőt rendkívül zord hideget csinál.

Változóan felhős lesz az ég, több órára kisüt a nap, a legtöbb napsütés az Alföldön valószínű. A Dunántúlon néhol gyenge havazás, hózápor előfordulhat. Az északkeleti, északi szél többfelé megerősödik, északkeleten helyenként viharossá fokozódik. Nyugaton gyenge hófúvás előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -7 fok között alakul. Késő estére -6 és -13 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés vasárnap éjfélig

A Dunántúl déli felén előfordulhat néhol hószállingózás, de számottevő (> 1-2 cm) friss hó nem várható.

HÓFÚVÁS – A hóval borított tájakon az élénk, erős északias szél hordja a havat. Főként Nyugat-Dunántúlon és a Dunántúli-középhegységben lehet hófúvásra számítani.

VIHAROS SZÉL – Az Alföld északi részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 km/h-t.

EXTRÉM HIDEG – A legalacsonyabb hőmérséklet estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként -15 fok köré csökkenhet. Az erős szél azonban az Alföldön is jelentősen rontja a hőérzetet. Csütörtökig a hőmérséklet várhatóan nem emelkedik fagypont fölé.

Távolabbi kilátások hétfőtől csütörtökig

Eleinte többnyire borult lesz az ég, majd a hét közepén felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben több helyen valószínű havazás, majd az időszak végén a havazást néhol átmenetileg ónos eső váltja fel. A gyakran megerősödő északkeleti, északi szél hófúvást okozhat.

agrotrend.hu / OMSZ

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>