Hírek

Most kezdődik még csak az igazi poloskainvázió! Részletek!

- Hirdetés

A zöld vándorpoloska és az ázsiai márványos poloska kártételéről az idén már több alkalommal is beszámoltunk. E két inváziós poloskafaj a rendelkezésre álló tápnövények fogyásával és az idő hűvösebbre fordultával ismét látványosan támad.

A károsított növényeken a különböző fejlődési alakú lárváktól kezdve a kifejlett poloskákig mind előfordul.

A szívogatás nyomán, különösen a paradicsomon és a paprikabogyókon kifakuló foltok keletkeznek, melyek alatt a növények szövetei elhalnak. Ezek a termések piacképtelenné válnak.

Természetes ellenségeik nem lévén, védekezésre csak az engedélyezett rovarölő készítmények lennének alkalmasak, de az érett termés kezelésére nem szívesen vállalkozik a termelő.

Az ázsiai márványos poloska a mediterrán térségben már a gyümölcsösöket is veszélyezteti, mert a termésen olyan torzulásokat okoz, amitől lehetetlen az értékesítés. A hűvösödő éjszakák hatására megkezdődött a poloskák vándorlása a védettebb zugok, lakások felé.

Tartsuk zárva az ajtókat, ablakokat, mert csak a szúnyogháló állja útját a poloskáknak. A telelőre vonult egyedek a tavasz eljöttével aktivizálják magukat, tojásokat raknak a növényekre, és folytatódik károsításuk jövőre is.

A kutatók ígérete szerint nemsokára csalogató anyag áll a kertészkedők rendelkezésére, ezzel is csökkentve a poloskapopuláció tömegét és kártételét.

Bármerre is járunk az országban a tujafélék, örökzöldek pusztulását látjuk.

Normális időjárási körülmények esetén a növények képesek annyi gyantaanyagot termelni szöveteikben, mellyel eltömítik a szúbogarak és lárváik járatait, így azok elpusztulnak.

Az idei meleg nyár kedvezőtlenül érintette a tuják fejlődését, fiziológiailag legyengültek, kisebb a gyantatermelés, így a kártevők akadálytalanul fejlődtek a növényekben, jelenleg még sajnos nincsen hatékony rovarölő szer.

Azzal segíthetünk a növényeken, ha lehetőleg ideális környezeti feltételeket biztosítunk nekik. Ha elegendő vizet juttatunk a talajba, máris javulni fog a tujafélék komfortérzete, erősödik a fákban a gyantaképződés.

A legyengült növényeket más károsítók, gombabetegségek is megtámadhatják, ezért hasznos lehet számukra is az őszi rezes lemosó permetezés.

Forrás: www.magyarmezogazdasag.hu