Hírek

Nagy adócsökkenés jön Magyarországon!

- Hirdetés

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár már a mai sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén s jövőre is folytatódnak az elmúlt évek adócsökkentései. Miután 2018-ban nagyságrendileg 290 milliárd forinttal és idén pedig 200 milliárd forinttal több maradt a magyar lakosságnál és vállalkozásoknál is a következő bő egy évben további 500 milliárd forintos adócsökkentést valósít meg a kormány.

A legfontosabb kedvezmény, a négygyermekes anyák élethosszig tartó SZJA-mentessége jövő év január elsejétől lép hatályba majd. Összesen 40.000 édesanya élhet a lehetőséggel, ami összesen 22-23 milliárd forintos kedvezményt jelenthet.

Fontos kiemelni, s hogy az SZJA mentesség a munkával szerzett jövedelemre terjed ki, de a vállalkozások után felvett osztalékra nem vonatkozik.

Július elsejétől már hatályban van a szociális hozzájárulási adó (szocho) adókulcsának 2 százalékpontos csökkentése, valamint a reklámadó mértékét is nulla százalékon határozta meg a kormány egy átmeneti időre, 2022 végéig. Utóbbi körülbelül 500 adóalanyt érint, és elősegíti a digitalizáció fejlődését. Mindkét intézkedés visszamenőlegesen július 1-től hatályos.

Érdemes egyébként külön kiemelni, s hogy világszinten Magyarországon csökkentek most a legjobban az élőmunkát terhelő adók 2017-ben és 2018-ban együttesen mondta Izer Norbert. Ebben a versenyben 3,2 százalékpontos csökkentést valósított meg a kormány most, megelőzve ezzel Észtországot  és az Egyesült Államokat is.

2020 január elsejétől a kisvállalati adó is csökken 13 százalékról 12 százalékra.

Jelenleg kicsivel több mint 40.000 vállalkozás használja ezt az adónemet, és így ezáltal pedig ez az egyik legdinamikusabban fejlődő adónem, hiszen a kezdetekkor még csak 6.000 fő választotta.

A pénzügyminisztérium is segíti a vállalkozásokat az áttérésben, így az adóhatósággal párhuzamosan egy kampányt terveznek idén ősszel is, és illetve tájékoztatást küldenek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek jogosultak lennének az áttérésre, és számítások szerint jobban is járnának a KIVA-val.

A szálláshelyek adóját is viszi le a kormány 2020 január elsejétől.

A turisztikai szektor tekintetében a környező országokkal igen erős verseny tapasztalható, ezért ezúttal a szálláshely adójának a csökkentése, s kiegészülve a négy százalékos turisztikai hozzájárulással érdemben növeli a szektor vonzerejét és nyereségességét.

Újságírói kérdésre Izer Norbert elmondta, országos szinten a fehéresedés a munkabérek tekintetében, és valamint az ÁFA esetében volt a leglátványosabb mértékű. Ennek talán a legjobb mutatója az s hogy éves szinten gyakorlatilag a GDP 1 százalékát is elérheti a fehéresedési hatás.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.