Egészség

Nagyobb az esély a rákos megbetegedésekre, ha ilyen cigarettát szívsz

- Hirdetés

Egy 2017-es kutatás azt mutatja, hogy azok a leginkább veszélyeztetettek, akik ezt a fajta cigarettát választják.

Sok dohányos „light” cigarettát szív, azt gondolván, hogy ez kevésbé egészségtelen, hiszen „alacsony kátránytartalmú”.

De tudósok most azt gondolják, hogy a(z apró, ventillációs lyukakkal ellátott füstszűrős) ’light’ cigaretták még nagyobb veszélynek teszik ki a dohányosokat, ugyanis ezek okozhatják a tüdőrák legelterjedtebb fajtáját (adenokarcinóma).

A kutatások kimutatták, hogy miért nőtt meg az ilyen típusú megbetegedések (mélyen a tüdőben kialakuló rák) száma az utóbbi 50 évben.

Ez alatt az idő alatt a más típusú tüdőrákos megbetegedések száma esett, köszönhetően annak, hogy egyre többen hagyják abba ezt a káros szokást.

Az eredmények azt bizonyítják, amit az egészségügyi szakértők már régóta sejtenek.

Méghozzá, hogy

kimutatható kapcsolat van az adenokarcinómás megbetegedések növekvő száma és a ’light’ cigaretták elterjedése közöttClick To Tweet

Az olyan típusú cigaretták, amelyeknek a füstszűrőjében apró lyukak vannak, 50 éve kerültek piacra és úgy hirdették ezeket, mint kevésbé káros opció.

Dr Peter Shields, az Ohio Egyetem vezető kutatója azt nyilatkozta:

„Ez arra irányult, hogy megtévessze a dohányosokat és az egészséggel foglalkozó szervezeteket azzal, hogy azt gondolják, ez egy biztonságosabb alternatíva.

Az adataink azt mutatják, hogy nyilvánvaló összefüggés van a filterbe integrált ventillációs lyukak, és az adenokarcinómás megbetegedések növekvő száma közt az utóbbi 20 évben.

Ami különösen aggasztó, hogy ezek a lyukak manapság gyakorlatilag minden cigarettában megtalálhatók.”

Manapság már törvény tiltja az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Európa egyes országaiban, hogy a cigarettásdobozokat „light”, vagy „alacsony kátránytartalmú” feliratokkal lássák el.

De a kutatók szerint a szabályozó szervezeteknek, mint az FDA (US Food and Drugs Administration) sokkal komolyabban kellene venniük ezt a problémát, és megtiltani a ventillációs lyukak használatát.

A leszokáshoz kérje háziorvosa segítségét

A kutatók által szervezett mélyreható vizsgálat jegyzőkönyve magában foglal klinikai teszteket, járványügyi elemzéseket és méregtani vizsgálatokat, amelyek között megtalálhatóak dohánygyárak belsős dokumentumai is.

Úgy gondolják, hogy a ventillációs lyukak abban játszanak szerepet, hogy általuk a dohányosok több füstöt lélegeznek be, amely így több rákkeltő anyagot is tartalmaz más mégrgező anyagok mellett.

cigarettacsikk

Dr Shields szerint:

„A ventillációs lyukak alkalmazása megváltoztatja a dohány égésének folyamatát, ezáltal több karcinogén keletkezik, ami szintén hozzájárul, hogy a füst a tüdő mélyebb régióit is elérje, ahol az adenokarcinóma gyakrabban és nagyobb eséllyel alakul ki.”

A tudósok ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy több kutatás szükséges ahhoz, hogy megerősíthessék azt az állítást, mely szerint a ventillációs lyukak elhagyása nem fogja erősíteni a rászokási hajlamot, vagy a mérgező kemikáliák felszívódásának mértékét.

A bejegyzés az Independent bejegyzése alapján készült. Az esetleges fordítási hibákért és a cikkben szereplő állítások valóságtartalmáért felelősséget nem vállalunk.