Mezőgazdaság

Nagyon harmatos a kajszitermés, az árakon ne lepődjön meg

- Hirdetés

Legutóbb frissítveKertészet

2018. július 31., kedd • 10:51 Nagyon harmatos a kajszitermés, az árakon ne lepődjön meg

A Nyugat-Dunántúli és a Dél-Alföldi régiókban a legnagyobb a terméskiesés.

Magyarországon mintegy 5000 hektáron termesztenek kajszibarackot, ebből évente átlagosan 30 ezer tonna terem. Idén a tavaszi fagyok hatására bekövetkezett rügykárosodás miatt azonban jelentősen csökken az éves termés mennyisége.

– Elképzelhető, hogy a kajszitermés a 10 ezer tonnát sem éri el – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Nagyon harmatos a kajszitermés, az árakon ne lepődjön meg 2
A magyar kajszi jó ízű, Európában főként a német és az osztrák piacon keresett – fotó: Pixabay

A kár főként a Somogy és Zala megyében, illetve a Duna-Tisza közében lévő ültetvényeket sújtja, míg az észak-magyarországi térséget, ahol a gönci sárgabarack is terem, kevésbé.

A termésmennyiség visszaesése miatt erős a kereslet a piacon, ezért a vásárlóknak a fogyasztói árak emelkedésével kell számolniuk.

Mártonffy Béla szólt arról is, hogy ez a fajta rügykárosodás Magyarország mellett Görögországban, Franciaországban és Olaszországban is előfordult, Spanyolországban azonban alig éreztette hatását, így az ottani termés körülbelül 20-25 százalékkal nagyobb a tavalyinál.

Magyarországon a termés 70 százalékát az ipar használja fel, 30 százalékát pedig a lakosság frissen fogyasztja el.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez