Hírek

Nagyon komoly változások jöhetnek a sofőrképzésben!

- Hirdetés

Évről évre jelentősen nő a sofőrhiány, elsősorban a fuvarozói szektorban, hiába volt az OFA program, ez szinte semmit nem változtatott a helyzeten, kemény lépésekre szánták el magukat,ami alól bizony nem lesz kibúvó!

A nemzetközi gépkocsivezetői hivatás a hazai viszonylatban kimagasló bérek ellenére kevésbé népszerű, mint néhány évtizede, a szakmában dolgozó munkavállalók közül sokan fognak nyugdíjba vonulni a következő 5-10 évben.

Az MKFE hosszú távon a pályakezdő fiatalok megszólításában látja a megoldást, ami szerintük a szakma középiskolai szintű képzésbe integrálásával valósulhatna meg.

Ezt a szakgimnáziumi érettségit követő egyéves szakképzésben valamint emelt szintű technikusi szakképzésben, vagy már az érettségit megelőző szakmai és gyakorlati képzésben kellene megvalósítani, a szakközépiskolai képzésben pedig kimondottan ilyen tematikájú képzési programot lehet kidolgozni.

Mindkét esetben nappali rendszerű, államilag finanszírozott, és pályakezdő fiatalokat elérő képzésről lenne szó.

Kidolgozott terv a fentiekre még nincs, eddig az OFA-program volt hivatott a gépjárművezető-hiány megoldását orvosolni, azonban az látszik, hogy hosszú távon az nem elég.

Árvay elmondta, már jelezték igényüket a középiskolai szintű képzés bevezetésére, és mivel szerintük a munkaerőpiaci problémák megoldása nemzetgazdasági érdek, remélik, hogy a projekt kidolgozásában és megvalósításában is partner lesz a kormányzat.

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-t, de azt jelezték, hogy csak fenntartójuk, a Pénzügyminisztérium nyilatkozhat az ügyben. A minisztériumnál viszont hiába érdeklődtünk.

Az viszont kétséges, és ez a fuvarozó szakmát is megosztja, hogy az érettségi hozzácsatolásával vajon több munkavállalót vonz-e majd, hogy a volán mögé üljön.

Forrás: www.24.hu