Mezőgazdaság

Napraforgó 2018, avagy egy újabb sikeres év reményében!

- HirdetésSzántóföld

2018. február 26., hétfő • 08:08 Napraforgó 2018, avagy egy újabb sikeres év reményében!

-- Hirdetés

Az elmúlt évek eredményei alapján a napraforgó egyre sikeresebb növénynek bizonyul. A nagy teljesítményre képes hibridek technológiai kiszolgálásának egyik legfontosabb része a megfelelő tápanyag-utánpótlás biztosítása, a különböző tápelemek harmóniájának kialakítása.

A megfelelő NPK arányok és dózisok mellett a mezo- és mikroelemek is egyre nagyobb szerephez jutnak. Az olajos növények tápanyag-reakciója kiváló, mennyiségi és minőségi növekedéssel válaszol minden beavatkozásra.

Az alaptrágyázás a napraforgó esetében is a kulcskérdés, hiszen ezzel alapozzuk meg a növény életét. Elmaradása, hiánya a későbbiekben már nem pótolható, korrigálható. Ebben a folyamatban a legfontosabb a kiegyensúlyozott NPK arány kialakítása. Az alacsonyabb nitrogén dózis mellett egy magasabb PK ellátottság a siker kulcsa.

Természetesen az eltérő talaj típusok esetében ez sokat változhat.

A YaraMila termékcsalád tagjai közül első helyen a YaraMila 8-24-24 összetétel szerepel javaslatunkban, de a talaj kálium és foszfor ellátottságát figyelembe véve, a YaraMila 7-20-28, illetve a YaraMila 9-12-25 összetételek is garanciát jelentenek a sikerre.

Mindegyik termék melegen granulált, komplex műtrágya, amelyek a makro elemek mellett különböző mezo- és mikroelem tartalommal is rendelkeznek. Kimagasló fizikai tulajdonságaik alapján nemcsak a teljes felületre, hanem vetéssel egy menetben történő kijuttatásra is alkalmasak. A termékek foszfor tartalma 100%-ban felvehető a növény számára (ez nem minden, Magyarországon forgalomban lévő NPK esetében igaz), melynek átlagosan 90%-a vízoldható, így gyorsan elérhető. A teljes felületen történő alkalmazás esetén a javasolt dózis 250-350 kg/ha, vetéssel egy menetben 150-200 kg/ha.

Abban az esetben ha valaki egy menetben kívánja megoldani a NPK kijuttatást, akkor érdemes a YaraMila Actyva nevű termékünket használni, 300-400 kg/ha adagban. A termék továbbá tartalmaz még ként, magnéziumot valamint bórt, így ebből a szempontból is ideális műtrágya a napraforgó számára.

Abban az esetben ha az alaptrágya alacsony nitrogén tartalmú, akkor értelemszerűen szükséges fejtrágyázni. Ideális esetben ezt kénes nitrogénnel, mint például a YaraBela Sulfannal érdemes megoldani, melyből 150 – 250 kg/ha dózis kijuttatását javasoljuk.

Természetesen a mikro starter termékünk (YaraNP Satrter) is része a technológiának, 10-15 kg/ha mennyiségben, kiváló ár-érték arányban.

Az elmúlt évek sikertörténete a napraforgó lombtrágyázása. Növény specifikus termékünk, a YaraVita Brassitrel Pro ma már elfogadott része a technológiának, 3 l/ha dózisban, 6-8 levélpárnál kijuttatva. Kiegészítésként 1,5-2 l/ha YaraVita Bortracot adjunk ki, lehetőleg csillagbimbós állapotban, ha erre nincs lehetőség, akkor a YarVita Brassitrel Proval együtt.

A YaraVita termékek növényvédő szerek széles skálájával keverhetők, melyről a www.tankmix.com weboldalon, vagy a TankmixIT mobilalkalmazás segítségével tájékozódhatunk.

A termékekről, felhasználásukról bővebb információért látogasson el a www.yara.hu weboldalra, vagy keresse bizalommal a területileg illetékes Yara szaktanácsadókat.

Gyuris Kálmán
+36-30-3839-341

Yara Hungária Kft.

(x)

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>