Mezőgazdaság

Néhány napon belül a számláján lesz a kárenyhítő juttatás

- HirdetésAgrárpénzek

2018. március 22., csütörtök • 07:38 Néhány napon belül a számláján lesz a kárenyhítő juttatás

-- Hirdetés

A Magyar Államkincstár ezen a héten kezdi meg a mintegy 7,14 milliárd forintnyi kárenyhítő juttatás kifizetését annak a 4.300 károsult termelő részére, akik a 2017. kárenyhítési évben jelentős mezőgazdasági károkat szenvedtek.

A 2017. kárenyhítési évben a gazdálkodóknak számos elemi káreseménnyel kellett megküzdeniük, amelynek következményeként valamivel több, mint 10.000 termelő tett kárbejelentést közel 200.000 hektár területre – tájékoztatott az agrártárca.

A legtöbb kárbejelentés Szabolcs-Szatmár-Bereg és Bács-kiskun megyékben történt. Országosan elsősorban a tavaszi fagykár, az aszálykár és a jégesőkár okozott tavaly pusztítást, ezekre a káreseményekre fizeti a Kincstár az összes kárenyhítő juttatás 81%-át.

A közleményben kiemelték a termelői öngondoskodás fontosságát. Ugyanis európai uniós előírások alapján a mezőgazdasági biztosítással nem rendelkező károsult termelők az egyébként járó kárenyhítő juttatás felére jogosultak csupán.

Mint írták, örvendetes, hogy egyre több termelő választja a kockázatkezelés eme formáját, ugyanakkor a kárenyhítő juttatásban most részesülő 4.300 termelő közül még így is 3.300 termelő nem kötött megfelelő biztosítást, amely által több mint 3 milliárd forintot hagytak a Kárenyhítési Alapban. A megkötött mezőgazdasági biztosítás díját legfeljebb 65%-os mértékben a Kormányzat is támogatja a Vidékfejlesztési Program forrásaiból.

A Földművelésügyi Minisztérium számára fontos az agrárkár-enyhítési rendszer termelői igények és tapasztalatok alapján történő fejlesztése. Ennek következtében egészült ki a tavalyi évben például az aszály fogalma a légköri aszállyal, vagy a 15%-os termelésiérték-csökkenési küszöböt a korábbi üzemi szint helyett a tavalyi évtől már a károsodott növénykultúra szintjén vizsgálják. Mindezen lépések azt szolgálják, hogy a ténylegesen károsult termelők minél szélesebb köré részesülhessen kárenyhítő juttatásban.

A 2018. kárenyhítési évtől kezdheti meg működését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által koordinált országos jégkármegelőző rendszer is, amely működtetésének finanszírozását a Kárenyhítési Alap fogja biztosítani évente legfeljebb 1,5 milliárd forint összegben. Az agrártárca várakozása szerint ez által jóval kevesebb összeget szükséges majd a jégesőkárok utólagos enyhítésére fordítani a Kárenyhítési Alapból.

fotó:MTI

A Magyar Államkincstár által elkészített kifizetési terv jóváhagyását követően a Földművelésügyi Minisztérium intézkedett a szükséges forrás rendelkezésre-bocsátásáról, ezáltal a kárenyhítő juttatások kifizetésére a vonatkozó jogszabályokban megállapított határidőben, március 31-ig sor kerül – írja honlapján a Kincstár. Néhány napon belül

a megalapozott kérelmet benyújtott valamennyi gazdálkodó bankszámlájára megérkezik a kárenyhítő juttatás.

Március 22-én összesen 7,14 milliárd forint összegű kárenyhítő juttatás kifizetését kezdi meg a Kincstár az érintett 4 268 gazdálkodó részére.

A mezőgazdasági kockázatkezelő rendszer működését meghatározó jogszabályok elérhetőek a Kincstár honlapján.

agrotrend.hu / FM, MÁK

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>