Hírek

Nem hagyják az árok szélén a nyugdíjasokat!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

A legfrissebb inflációs adatok alapján nyugdíjkorrekcióra idén nem lennének jogosultak az idősek, de a kormányból érkező jelzések szerint mégis reménykedhetnek abban, hogy év végén extra pénz áll a  házhoz, lássuk mire számíthatnak?

Mint lapunk elsőként megírta, majd más portálok, televíziók saját feldolgozásként átvették, az idei első nyolchavi inflációs adat alapján nem járna kiegészítés a nyugdíjasoknak.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint 2,6 százalék volt az infláció, márpedig a kormánynak a január és augusztus közötti időszak áremelkedését kell figyelembe vennie a nyugdíjkorrekció megállapítása során.

Mivel év elején 3 százalékkal nőttek a járandóságok, nincs ok arra, hogy ezen a jogcímen emeljék a nyugdíjakat. Lesz viszont prémium, mivel a gazdasági növekedés üteme meghaladja a törvényben rögzített 3,5 százalékot.

Gulyás Gergely miniszter kijelentette, hogy 4 százalék feletti bővülés sem kizárt idén a gazdaságban.

Az is kiderült a tájékoztatón, hogy, mint lapunk valószínűsítette, nem maradnak Erzsébet-utalvány nélkül idén év végén a nyugdíjasok.

Egyszer már kaptak ilyen juttatást, mégpedig a tavaszi választások előtt, akkor 10 ezer forint értékben küldött az állam utalványokat. Most Gulyás Gergely beszélt arról, hogy ha kiegészítés nem is lesz, valamilyen módon figyelembe fogják venni az áremelkedéseket.

A nyilatkozatok alapján számítani lehet rá, hogy még Karácsony előtt megérkeznek az utalványok.

Erre azért kerülhet sor, mert az átlagos infláció nem pontosan tükrözi az adott térségben élők megélhetési költségeinek alakulását.

Mint korábbi cikkünkben kitértünk rá, országrésztől és bolttípustól is függ, hogy hol mennyit kell például fizetni az élelmiszerekért. Ez az egyik meghatározó tétel a nyugdíjasok fogyasztásában.

Forrás: www.mfor.hu

Szerző: Baka F. Zoltán

Csatlakozzon a beszélgetéshez