Mezőgazdaság

Nem tiltják, de mégis: a horvátok sem kérnek a magyar sertésből

- Hirdetés

Legutóbb frissítveÁllattenyésztés

2018. május 18., péntek • 09:55 Nem tiltják, de mégis: a horvátok sem kérnek a magyar sertésből

Habár szigorú az ellenőrzés, a horvát mezőgazdasági miniszter mégis kéri a Magyarországról származó élősertés behozatalának szüneteltetését. kéri

Horvátország nem tiltja ki ugyan a Magyarországról származó sertés eredetű termékeket piacáról, de arra kér mindenkit, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) felbukkanása miatt ne hozzon be élősertést a szomszédos országból – mondta Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter csütörtökön Zágrábban.

Kiemelte: szigorúan ellenőrzik az élősertés behozatalt, ezért nem kell, hogy probléma adódjon, de az esély mindig fennáll.

Nem tiltják, de mégis: a horvátok sem kérnek a magyar sertésből 2

Az ASP nagyon ellenálló vírus, váladékokban és élelmiszerhulladékban hónapokig fertőzőképes lehet – fotó: Pixabay

A miniszter figyelmeztetett: amennyiben afrikai sertéspestissel fertőzött állatot találnak az országban, a fertőzött állományt meg kell semmisíteni, ami komoly nehézséget okozhat a hazai sertéstenyésztőknek.

A Heves megyében egy vaddisznó tetemében kimutatott afrikai sertéspestis miatt Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Kína, Ausztrália, Oroszország, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia és Kanada pedig Heves megyéből tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Szerdán egyébként az ukrán határ mellett is afrikai sertéspestist talált egy vaddisznóban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez