Hírek

Nem várt pofon érkezhet a bolti pénztáraknál!

- Hirdetés

Az élelmiszerárak meredek emelkedésbe kezdtek, amit sem nyugdíjak, sem a bérek növekedési tempója sem tud követni, az eddig jelzetteknél is jóval nagyobb áremelések jöhetnek, közelednek a ünnepel is, lássuk, mire számíthatunk!

A KSH a napokban tette közzé, hogy szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Ez az inflációban minden korábbi várakozásnál erőteljesebb szintet, és bő ötéves csúcsot jelent.

Az élelmiszerek ára egyre nagyobb tempóban emelkedik. Júniusban még éves szinten 3,4, júliusban 3,6, augusztusban 4,1 százalékkal drágultak, szeptemberben viszont már 4,6 százalékkal. A szolgáltatások mérsékeltebben, de szintén gyorsulva drágulnak, olvasható a portálon.

Elméletben a nyugdíjasokat az átlagnál erőteljesebben érintheti az élelmiszerek drágulása.

Azonban sok függ attól, pontosan kinek mi kerül a kosarába, nem vannak élelmiszerek amelyek éppen a töltőtömeg csökkentésével játszanak, nem pedig az áremeléssel, de van olyan gyártó is, aki árat emel, és töltőtömeget is csökkent, jelentősen megnövelve ezzel bevételét.

Mi jöhet még idén?

Jövő januártól mindenképpen 2,7 százalékos nyugdíjemelést biztosít – ennek alapjába nem számít bele az idén kiosztott nyugdíjprémium – a kormány, az elfogadott költségvetés alapján.

Amennyiben a hivatalos, azaz a KSH által számított infláció magasabb lesz, jövő novemberben ahogy tették ezt tavaly újabb emelés jön majd. A KSH legutóbbi jelentése szerint 2018 első kilenc hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,7 százalékkal, a nyugdíjasokat érintően pedig 2,5 százalékkal nőttek.

Kérdés, mi lesz a folytatás. A portál által idézett banki elemzők és gazdaságkutatók egyaránt 3,3-3,5 százalék közötti szintre lőtték be a 2019-es éves várható inflációt.