Érdekességek

Nők napja! Ki az okosabbik nem? A nők, vagy a férfiak? Íme az eredmény!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Lassan évszázados vita tárgyát képezi a téma, hogy vajon melyik nem az okosabb, tanulékonyabb, és alkalmazkodóbb modern világunkkal szemben, igen érdekes eredmény született!

Nagyjából száz éve, amióta IQ-teszt létezik, mindig a férfiak mögött kullogtak a nők, még ha csak átlagosan 5 ponttal is. Aztán a pszichológusok szépen elkönyvelték, hogy ez egyszerűen csak genetikai különbség férfiak és nők között.

Néhány éve a nők elkezdték utolérni a férfiakat, sőt idén valami megváltozott, mert most először lett magasabb a nők mutatója, mint a férfiaké – James Flynn, új-zélandi IQ-kutató szerint. Tudományos magyarázat egyelőre nincs. De ha igazán gonoszkodni szeretnénk, halkan megjegyezzük, hogy mi ezt mindig is sejtettük, most végre itt a bizonyíték. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a nőknek sokkal összetettebb lett az élete az elmúlt évszázadban.

A családi teendőket, és a munkát kellett  összehangolniuk. „A világ bonyolultabbá vált, az embereknek pedig alkalmazkodniuk kell” – mondta a kutató.

Flynn az IQ-t mérő vizsgák eredményeit Nyugat-Európából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Új-Zélandról, Argentínából és Észtországból gyűjtötte össze. Ausztráliában volt a legkisebb különbség a nők és a férfiak IQ-eredménye között. Új-Zélandon, Észtországban és Argentínában pedig kiemelkedően jobban teljesítettek a nők a férfiaknál.

Amennyiben hasznosnak találta a cikket osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Csatlakozzon a beszélgetéshez