Mezőgazdaság

Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt

- Hirdetés
0 Shares



Fenntarthatóság

2018. április 02., hétfő • 14:39 Növekvő érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt

-- Hirdetés

Többről van szó, mint a vegyszerek elhagyásáról

A VinCE Budapest borfesztiválon 15, elsősorban a biodinamikus gazdálkodásról szóló mesterkurzus közül válogathattak az érdeklődők és 160 kiállító termékeivel ismerkedhettek meg.

A biodinamikus gazdálkodás nem csupán vegyszermentességet jelent, a természettel egyensúlyban, harmóniában folytatott szőlőműveléshez tartozik például, hogy figyelembe veszik a holdciklusokat, és gépek helyett lóval szántanak – tette hozzá Jandrasics Borbála, a VinCE Budapest Wine Show szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Egyre nagyobb az érdeklődés a biodinamikus gazdálkodás iránt.

A gazdálkodók a fenntarthatóság és a "vissza a természethez" gondolata jegyében újra felfedezik az ősi módszereket

– mondta Jandrasics Borbála.

A biodinamikus gazdálkodási mód alapjait Rudolf Steiner fogalmazta meg az 1900-as évek elején. Megállapítása szerint az élő szervezeteket az anyagi hatások mellett nem anyagi természetű, „immateriális” hatások is érik. Ezek részben a Földből származnak, másrészt pedig kozmikus eredetűek. A gazdálkodás alapgondolata többek közt az, hogy egyes készítmények szellemhordozóként (pl. marhaszarv tülök) használhatók, melyek a Föld és a kozmosz erőit közvetítik.

A biogazdaságot Steiner a talaj, a növények, az állatok és az ember olyan zárt rendszereként képzelte el, amelynek tagjai egymás életfolyamatait kölcsönösen ösztönzik.

Többről van szó, mint a vegyszerek elhagyásáról.

A filozófus szerint a kozmikus és a Földből származó hatásokat gyengítik a környezetkárosító ipari eredetű anyagok. Ellensúlyozásukra biodinamikus készítményeket javasoltak.

A biodinamikus szőlészek igen fontosnak tartják a vitális, mikroorganizmusokban gazdag talaj kialakítását, fenntartását.

Ezért feltétlen szükségesnek tartják a preparátumokkal kezelt szerves trágyák, komposztok felhasználását, melyek segítségével a talajt „életre keltik”.

Az oltó preparátumok alapanyagát különböző állati burkokban (pl. a szarvasbika húgyhólyagjában) érlelt gyógynövények képezik. Cickafark-, kamilla-, csalán-, tölgyfakéreg-, pitypang- és macskagyökér-készítményekkel irányítják a komposztálandó anyagok bomlási folyamatait. A szerves anyagokat háromhavonként kezelik az említett preparátumokkal.

fotó: Shutterstock

A biodinamikus szőlészek különböző egyéb növényi kivonatokat, főzeteket, erjesztett készítményeket is felhasználnak. A lisztharmat és más gombafertőzések megelőzésére a tarackbúza és a máriatövis, illetve a zsurló kivonatát ajánlják. A zsurló főzetét egyébként úgy készítik, hogy a lekaszált mezei zsurlót (40 g/l) egy órán át főzik, majd a főzetet öt-tízszeresére hígítják.

A tehénszarv tülök részében készítik a permetező preparátumokat, azaz a humusz-, illetve a kvarcliszt készítményeket. Alkalmazásával e módszer követői szerint javíthatók a talajélet feltételei, élénkíthető a gyökér- és hajtásnövekedés, s fokozható a növény ellenálló képessége.

A biodinamikus borász számára fontos a fahordó használata. Bírálják ugyanakkor a barrique-hordók mértéktelen alkalmazását, mert ez a borok egyformává válásához vezet. Nagy hangsúlyt fektetnek a szabályos hordó alakra. Ez a forma ugyanis segíti a kozmikus erők hatását.

A teljes írás itt olvasható el.

agrotrend.hu / MTI, biokontroll.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>