Érdekességek

November elején újabb hullócsillagok, meteorok érkeznek! Mikor érdemes figyelni?

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Nagy tévhit, hogy hullócsillagokat csak nyáron lehet megfigyelni, újabb meteorraj érkezik a napokban, érdemes lesz kémlelni az eget, hiszen az ősz ellenére is igen szép látványt nyújt majd, lássuk mikor érkeznek a hullócsillagok?

Az őszi meteorszezon még tart! Az Orionidák október végi maximuma után még hosszú ideig számíthatunk e rajból hulló, bár egyre ritkuló meteorokra. Mivel az Orion és így a raj radiánsa is egyre hamarabb felkel, nem muszáj már az éjszaka második feléig várni rájuk, a késő esti órákban is felbukkanhatnak egünkön. Ugyanez a helyzet az Északi- és Déli Taurida rajokkal is, habár ezek a meteorok számukat tekintve igen kevesen vannak, az őszi időszakban ez a két raj adja a nagyon fényes tűzgömbök jó részét. Taurida meteorokat gyakorlatilag már a sötétség beállta után bármikor láthatunk az egész éjszaka során. Az Északi Tauridák maximuma 10/11-én éjjelre esik, bár e rajnál nem jelent kiugró aktivitást a maximum éjszakája, a lassú, és néha tényleg rendkívül fényes meteorokat a hónap során bármikor megpillanthatjuk. Nem érdemes miattuk az egész éjszakát kinn tölteni, inkább jegyezzük meg, mikor érdemes várni őket, hogy ne érjen meglepetésként, ha hirtelen kivilágosodik az égbolt és egy hatalmas, zöld meteor szeli át fejünk felett a zenitet.

A következő nagyobb raj majd csak a hónap második felében tetőző Leonidák raja lesz, de már a hónap első felében is elkezdenek a hullócsillagai megjelenni – e raj viszont ismét csak az éjszaka második felére ad elfoglaltságot a megfigyelőknek, mivel a radiánsa csak 23 óra körül kel. A Leonidákra jellemző, hogy a meteorok közepes sebességűek, az átlagos fényességük is elég nagy, és a fényesebbek után megmaradó nyom látható az égen.  Mivel a maximum 17-én lesz, a hónap közepén már érdemes lehet jobban figyelni e hullócsillagokra is.
Ha  meteormegfigyelésre vállalkozunk, ne feledkezzünk el a szokásosnál melegebb ruháról, illetve fotózás esetén a fényképezőgép páramentesítéséről sem!

Forrás: www.ng.hu

Írta: Landy-Gyebnár Mónika

Aki érdekesnek találja, a cikk megosztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Csatlakozzon a beszélgetéshez