Mezőgazdaság

Nyitott kapukkal várja az EU a magyar sertéshúst

- HirdetésÁllattenyésztés

2018. május 09., szerda • 12:55 Nyitott kapukkal várja az EU a magyar sertéshúst

-- Hirdetés

Az Európai Uniós (EU) állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei április 21-én mutatták ki az ASP betegséget a Heves megyei Gyöngyös-Gyöngyöshalász Földtulajdonosi Vadásztársaság területén talált vaddisznótetemben.

A fertőzötté nyilvánított területen lévő sertéstartó telepekről sertést csak a járási hivatal előzetes engedélye alapján, csak az előírt klinikai és vérvizsgálatok kedvező eredménye után szállíthatnak más helyszínre az országon belül, vágásra vagy továbbtartásra. A házi vágásokat 48 órával korábban be kell jelenteni a járási hivatalnak és a járási főállatorvos dönt a húsvizsgálatról és a szükséges mintavételekről – tették hozzá.

A hatóság az ASP megállapítása után kijelölte a fertőzött területet, valamint azon belül a betegség szempontjából különösen ellenőrzött területet. Megtiltotta a társas vadászatot, és az egyéni vadászatokat is feltételhez kötötte, így fertőzött területről élő vaddisznó, vaddisznó test vagy azok húsa nem szállítható ki.

A Nemzeti Agrárgzadsági Kamara ágazati összefogást szorgalmaz annak érdekében, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) ne jelenjen meg a házisertés-állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén.

Az afrikai sertéspestis – amely nem azonos a klasszikus sertéspestissel – az emberre nem veszélyes.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk találhatók a Nébih weboldalán.

agrotrend.hu / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez