Hírek

Nyugdíjasoknak életfogytig munka?

- Hirdetés

Sajnos bizony már egyre több nyugdíjas munkára kényszerül, nagyapáink, nagyanyáink még ledolgozták tisztességgel a ” kötelezőt”, és napjainkban pedig a kormány még büszke is arra, hogy már közel 100000 nyugdíjast szinte visszazavartak a munkába, mert nem tudnak megélni a nyugdíjból, szóval azért nagy az ellentmondás.

Tállai András azt mondta, a létszám-növekedésben érdemi szerepet játszhatott, s hogy a munkaviszonyt létesítő nyugdíjasoknak már csupán személyi jövedelemadót kell fizetniük, járulékot nem. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a kedvezménnyel a cégek és az alkalmazottak egyaránt nyernek.

Tállai András kiemelte, hogy az év eleje óta a munkaviszonyban dolgozó nyugdíjasoknak már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, és a járulékkal nem kell foglalkozniuk. Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek.

Tavaly bruttó 100 ezer forintból 71 ezret kapott meg a dolgozó nyugdíjas, míg idén már 85 ezer forinthoz juthat hozzá. Ez azt jelenti, hogy 100 ezer forintos bérnél egy év alatt ezúttal 168 ezerrel több marad nála szemléltette az államtitkár.

Úgy vélekedett, a vállalkozásoknak óriási lehetőséget jelent az, hogy sok nyugdíjas kezd újra dolgozni. A korábban visszavonult szakemberekkel olyan tapasztalat, tudás kerülhet a cégekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti, különösen azokban a gazdasági ágazatokban, amelyekben munkaerőhiány tapasztalható, hangoztatta.

A vállalkozások azért is jól járnak, mert valóban jelentős megtakarítással számolhatnak ha nyugdíjasokat alkalmaznak. Ilyenkor ugyanis a gazdasági szereplők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint szakképzési hozzájárulás megfizetése alól, mondta Tállai András.

A foglalkoztatás ténye megkérdőjelezhetetlen, de nem lehetünk büszkék, hogy kormányunk a diákokat, s valamint nyugdíjasokat hajtja vissza a munkaerő-piacra, még ezzel dicsekszenek is, s véleményünk pedig az, hogy nem valós foglalkoztatás nőtt, csak az embereknek nem volt más választásuk, a nyugdíjasoknak sem, mert a téli tüzelőt például senki nem fizeti ki helyettük, s ha pedig egy diák a szünidőben el szeretne menni például táborozni, vagy épp nyaralni, szintén nem lehetőség a munka, hanem kötelező, na és erre a kormány nem lehet büszke, a járulékoknak meglátásunk szerint semmi köze a “munkakedvhez”.

Külföldön Uniós országokban a nyugdíjasok megérdemelt pihenésüket töltik, egy magyar nyugdíjas meg még akár 75 évesen is dolgozzon?

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.