Hírek

Nyugdíjra készülőknek üzent a kormány!

- Hirdetés

A Magyar Állampír Plusz (MÁP+) sikerével magyarázta Varga Mihály pénzügyminiszter az országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. eddig még jegelte a nyugdíjcélú kötvényprogramjának elindítást, adta hírül a Napilap.

A tárcavezető szavai szerint nem akart a PM és  ÁKK egy sikeres kötvényprogrammal szemben egy másik állami programot indítani. Az adósságkezelő most továbbra is tervezi, és hogy elindít egy nyugdíjkötvény programot, ám ez még mindig az előkészítés fázisában van, mondta a miniszter.

A MÁP-ból eddig 2600 milliárd forint fogyott, ám a kormányzat célja, hogy ezt az állományt néhány éven belül 11 ezer milliárd forintra emelje. A pénzügyér szerint ez azonban nem irreális cél most, mivel csak a készpénzállomány jelenleg 6500 milliárd forintnyi.

A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány nem tervezi a lakossági tranzakciós illeték csökkentését, bár idén volt ilyen javaslatuk, és ám azt később visszavonták. Varga nem kívánta minősíteni Matolcsy György jegybankelnök elmúlt napokban egyre meredekebb euróellenes véleményét.

A pénzügyminiszter még tavaly novemberben jelentette be, az újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír tervezett kibocsátását.

A korábbi hírek szerint szerint mivel a cél, hogy az embereket hosszú, akár több évtizedes megtakarításra késztessék, ehhez magasabb hozamra van szükség, mint most az ötéves prémium-állampapíré, amely az infláció felett 1,7 százalékot fizet, de legyen kisebb, mint a Babakötvény 3 százalékos prémiuma.

A nyugdíjkötvénynél is fontos szempont lesz az egyszerűség, mindig ugyanabba az állampapír-sorozatba fektetik a pénzt, és a kötvény a befektető 65 éves korában (amikor eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt) fut majd ki. Bármikor, bármekkora összeget be lehet fektetni, akár rendszeresen, akár esetenként, a kamatot automatikusan újra befektetik.

Az államkincstárnál kell számlát nyitni, a szolgáltatás még ingyenes lesz. Ennél olcsóbb, biztonságosabb, egyszerűbb nyugdíjtermék nem lesz, mondta korábban Barcza György ÁKK-vezér, aki szerint kezdetben évi 50-100 milliárd forintos értékesítést tartanak reálisnak.

Még október közepén mondta Barcza György, az ÁKK Zrt. vezérigazgatója, hogy az ÁKK-nak a kormány asztalán fekvő javaslata szerint az állam beléphet a hosszú távú nyugdíjcélú megtakarítások piacára akár. Majd néhány nappal később Varga azt mondta, hogy nyitott is a kormány az ÁKK nyugdíjjavaslatára s jó lehetőségnek tekintik az állampapírokon keresztüli öngondoskodást.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Forrás: napi.hu