Mezőgazdaság

Óriási drágulás jöhet a piacokon a gyümölcsök árában! Lista!

- Hirdetés Hirdessen Ön is az idojosdas.hu weboldalon! Kapcsolat

Mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki friss gyümölcsökből kívánja pótolni az influenzaszezonban igencsak fontosnak számító vitaminokat, akár a gyógyszerárakkal is vetekedhetnek!

A citrusfélék és déligyümölcsök, köztük a narancs és a banán is drágábban kapható a boltokban, de a nagy mennyiségben termelt magyar almáért is többet kell fizetni.

Bár az év ezen időszakában nagy szükség van a friss gyümölcsök fogyasztására, a háztartásoknak egyre magasabb összeget kell fizetniük, ha a vitaminokat ebben a formában szeretnék pótolni. Az elmúlt hónapokban ugyanis nagyot nőtt az importból beszerzett gyümölcsfélék ára, ahogyan a magyar termékek is drágábban kaphatók a boltokban.

A legfontosabb hazai gyümölcs ebben az időszakban az alma, a tavalyi tavaszi fagykárok miatt azonban igencsak magas szintre került a termék ára. Míg a legtöbb évben a nagy mennyiségben importált lengyel alma veri le az árakat, ebben a szezonban erre sem lehet számítani, a kontinens egyik legnagyobb termelőjének számító országban ugyanis óriási kiesést okozott az időjárás.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci árinformációs rendszere szerint a hazai almát fajtától függően tavaly 160 forinttól 205 forintig kínálták február első hetében a fővárosi nagybani piacon, idén 190 forinttól 240 forintig terjedt a kínálat. A legolcsóbb fajta a jonathan volt, a legdrágább pedig a gala és a starking. Az import alma is jelen volt a nagybanin, az előző évi 90-160 forint helyett 160-180 forint körül alakultak az árak, a fajtakínálat pedig jóval gyérebb volt, mint egy évvel ezelőtt.

Az alma fogyasztói ára az üzletláncokban átlagosan 411 forint volt ­február elején, ami az előző évhez képest 60 forintos drágulásnak felel meg. Az import almáért még magasabb összeget, átlagosan 469 forintot kértek az áruházak, míg egy éve 290 forint körül mozogtak az árak.

További drágulásra már nem kell számítani az almánál, a szakemberek szerint ugyanis vélhetően ez az a szint, amely felett már drasztikusan csökkenne az alma iránti kereslet, ez pedig sem a kereskedőknek, sem a termelőknek nem kedvezne.

A téli időszakban jellemzően nagy népszerűségnek örvendenek itthon a különböző citrusfélék, ám az idén a déligyümölcsökért is magasabb összeget kell fizetniük a vásárlóknak. Az AKI adatai szerint a narancs átlagos fogyasztói ára az üzletláncokban 429 forint volt február első hetében, míg egy évvel ezelőtt még 355 forintért kínálták a gyümölcs kilóját a kereskedők.

Nagyot nőtt a banán ára is, az áruházakban átlagosan 514 forintba került egy kiló az év hatodik hetében, tavaly még 437 forint körül alakult az átlagár. Ennek oka, hogy a jelentős banántermesztő országokban csökkent a termés mennyisége.

Forrás: www.magyaridok.hu

A cikk osztható, az oldalon található facebook jele kattintva.

Csatlakozzon a beszélgetéshez

Share76
Tweet
+1
76 Shares
WordPress Security