Érdekességek

Óriási hóviharok érkezhetnek Európa térségébe!

- Hirdetés

Egy nagyon ritka,úgynevezett bombaciklon csapott le Izland partjaira, és főleg az északi részeken okozott igen jelentős, másfél méteres havazást több tízezren maradtak áram nélkül a szél átlagos sebessége pedig 100 km/h volt, de magasabb hegycsúcsokon 150 km/h feletti széllökéseket lehetett mérni.

Nincs felkészülve sem Európa, sem a világ a globális felmelegedés hatásaira, mélyen alábecsülik azt, régi gleccserek tűnnek el, melyek évezredes korra tekintenek vissza, Grönland térségben rohamos mértékben olvad a jég, a tengerszint a jégtakarók olvadása miatt akár 10 métert is emelkedhet és Olaszország sajnos igen jó példa erre, Hollandia lehet a következő, de világvárosok kerülhetnek víz alá.

A világvárosokat ellepi az óceán emelkedő vízszintje, százmillió válhatnak hajlék nélkül.

Azonban világméretű az időjárás átalakulása, nem kel messze menni, még 5 éve senki nem hitte volna, s hogy tornádók alakulhatnak ki már akár Európában is, pedig ez Ukrajnában, s Romániában bekövetezett s sajnos az idei télen az izlandi katasztrófához hasonló viharok ostromolhatják Európát, Magyarországot is, ami beláthatatlan következményekkel járna, hiszen hazánkban többször bebizonyosodott, s hogy még 20 cm hóval sem bírunk el de a lényeg, hogy felkészültek a télre.

December vége felé ehhez a viharciklonhoz hasonló időjárási jelenség alakulhat ki, s ami hazánk térségét is érintené már, eddig ilyen fagyhullámok, hóviharok  Amerikában, és Kanadában voltak jellemzőek.

Régen, 25-30 éve nem volt példa Magyarországon méteres havazásokra, azonban hűlő folyamat indult el, ami már síkvidéken méteres havazásokat okozhat majd, pláne s hogy Izland igen jelentős szerepet játszik Európa, és hazánk időjárásában.

Az aszályos nyarak után rövidebb, de nagyon kemény telekre kell felkészülnünk nem csak hegyvidéken, s de az Alföldön is, például Békés, Csongrád, és Jász Nagykun megye térségében is, így ezen a télen sajnos fel kell készülnünk a nagy havazások mellett a -25 fok és az alatti hőmérsékleti értékekre is, s valamint az igen erős, sőt, viharos szélbetörésekre is.

Szerző: Gubár András  Meteorológiai tanácsadó. 2019. 12. 11.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.