Érdekességek

Orvhorgászokra csaptak le!

- Hirdetés

Még április első hetében, hosszas előzetes megfigyelés után, újabb sikeres akciót hajtott végre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata (ÁHSZ). A halászati halőrök ezúttal a Sajó térségében tartottak járműellenőrzéseket.

Egyik ilyen akciójuk során is bukkantak azokra az orvhalászokra, akiknek autójából sajnos már élettelen állapotban került elő három, illegálisan kifogott hal.

Április elején több alkalommal is tartottak már ellenőrzést az ÁHSZ munkatársai a Sajó térségében, ahol orvhalászok rendszeres tevékenységére utaló jeleket is találtak. A halászati őrök a sötétség beállta után a folyó gátja mellett este várták, majd ellenőrzés alá vonták azt a gépjárművet és az abban tartózkodó négy tiszalúci személyt, akikről okkal feltételezték az illegális halászatot.

Az autóban tartózkodók egyike sem rendelkezett halászatra jogosító okmányokkal és a sofőrön kívül még személyazonosító okmányokkal sem, ezért az ellenőrök a rendőrséget is értesítették.

A jogosulatlan halászat tényét a helyszínen ketten ismerték el, őket a rendőrség már elő állította. A Nébih közigazgatási eljárás során mindkettőjüket százezer forintot meghaladó bírság megfizetésére is kötelezte, valamint 3 évre eltiltotta a horgászati-halászati tevékenységtől.

Alig egy hét elteltével újabb orvhorgászokat fogtak.

A két személy egymástól 30 méterre halászott háromszor három méteres emelőhálóval, na de halat fogni a gyors intézkedésnek köszönhetően nem volt idejük. Az eljárás az érintett személyek ellen folyamatban van.

Az eljárás az érintett személyek ellen folyamatban van.

Tavasszal a melegedő vizek ívásra ösztönzik a hazai halfauna jelentős részét, ezért az évnek pont ebben a szakaszában országszerte megsokszorozódnak a vizekbe rejtett halászeszközök és perzse engedély nélkül próbálkozó horgászok, halászok.

Halállományunk megóvása érdekében az ÁHSZ halőrei idén is fokozottan ellenőrzik majd Magyarország vizein a jogosulatlanul horgászó, halászó személyeket.

Vízben élő nemzeti kincsünk, a hal védelme mindannyiunk közös ügye és felelőssége.

Szabálytalanság észlelése esetén észrevételt az allamihalor@nebih.gov.hu címre lehet küldeni.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Forrás: Nébih