Érdekességek

Óvd a kutyádat ezektől az élelmiszerektől!

- Hirdetés

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak, ami sajnos állatorvoshoz is vezethet, íme néhány főbb táplálék, amit soha ne adj házi kedvencednek.

Csoki, és kávé:

Soha ne adjunk csokoládét, kávét vagy bármilyen koffeintartalmú dolgot a kutyánknak. Ezek a termékek metilxantin nevű vegyi anyagot is tartalmaznak, ami bizony nagyon veszélyes a kutyákra nézve. Hányást, rendellenes szívverést, agyvérzést, sőt halált is okozhat.

Ha szeretnénk, vásárolhatunk csokoládé különlegességeket házi kedvencünknek, csak olyan termékeket, amelyek speciális csokoládé-helyettesítő anyagból készülnek, ezáltal biztonságosak.

Szőlő, mazsola, és ribizli:

A szőlő, a mazsola és a ribizli mérgező a kutyák számára. Kis mennyiség is veseelégtelenséget vagy halált okozhat.

Cseresznye:

A cseresznyében lévő mag cianidot tartalmaz, amely mérgező. Lenyelve fulladást is okozhatnak a magok, vagy blokkolhatják a beleket.

Citrusfélék:

A citrusfélék, például narancs és citrom, citromsavat is tartalmaznak. Egy kis mennyiségű meghámozott gyümölcs még nem jelent gondot egyes kutyáknál, de óvatosnak is kell lenni, mert sok állatnál már ez is gyomorproblémákat idézhet elő. Nagyobb mennyiségben pedig idegrendszeri összeomláshoz vezethet.

Fahéj:

A fahéj ugyan nem mérgező a kutyák számára, de mégsem árt vele elővigyázatosnak lenni. Már nagyobb mennyiségben hányást, hasmenést, vagy veseelégtelenséget is eredményezhet.

Diófélék:

Semmilyen diófélét ne adjuk kis kedvencünknek. Akár fulladást is válthatnak ki. A makadámia dió pedig mindenképp kerülendő, mert mérgező számukra. Izomgyengeséget, s hányást, letargiát és hipertermiát idézhet elő.

Sós ételek:

A nagyon sós ételek is ártalmasak, túlzott szomjúságot és vizelési kényszert válthatnak ki. Egyéb tünetek, amik jelentkezhetnek: hányás, hasmenés, akaratlan remegés, emelkedett testhőmérséklet, rohamok.

Amennyiben állatbarát, a cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.