Friss időjárásjelentés

Özönvízszerű eső érkezik Békés, és Csongrád megyébe!

- Hirdetés

Feltételezhetően már mindenkinek elege van a lassan 5 hete tartó esőzésekből, viszont sajnos minden jel arra utal, hogy a java még csak most jön, így Békés és Csongrád megyében ismét extrém mennyiségű eső várható, egy magassági hidegörvénynek köszönhetően, lássuk, milyen időjárásra számíthatunk.

Sajnos ismét a hétvégénkbe kavar bele az időjárás rendesen, olyan, mintha nem is lenne nyár, még ezen a nyáron mindössze 5 napot jegyezhettünk, amikor a hőmérsékletek elérték a 30 fokot térségünkben, és ez pedig igen szokatlan jelenség, mint a 220 mm eső is, ami az elmúlt 5 hétben lehullott.

Ez a szélsőséges időjárás, nem is csak hazánk, s hanem egész Európa térségére jellemző, Olaszországban például 1 nap alatt esett le egy évnyi csapadékmennyiség, óriási károkat okozva.

Már a péntek délelőtti órákban érezhető volt, hogy jelentős átalakulás kezdődik, jó időre elbúcsúzhatunk a napsütéstől, Békés, és Csongrád megye tájait, már délután 14 óra után eléri a jelentős csapadékzóna de az igazán komoly csapadékhullás a péntek esti óráktól kezdődik, jelentős lehűléssel is számolnunk kell.

Péntek délelőtt még Békés megyében 25 fokot is mérhettünk, de a Dunántúlt már elérte a csapadék, így Pécs környékén már csak 15 fokot mutatnak a hőmérők, de a Balatonnál sem jobb a helyzet.

A péntek délutáni órákban visszaszorulnak a meleg légtömegek, és hideg levegő tör be Békés, s Csongrád megye térségébe, az esti óráktól pedig özönvízszerű eső várható, lesznek olyan területek és ahol a lehulló csapadék mennyisége szombat estig eléri a 45 mm-t is.

Folyóink erősen áradnak, nagy az árvízveszély, így ez most nagyon nem jókor jött, és Békés, és Csongrád megye területén egyre több helyen jelenik meg a belvíz, ami a termésben okozhat jelentős kiesést.

Vasárnapra már a hidegörvény távozik Békés, és Csongrád megye térségéből, hőmérsékleti szempontból pedig igen hideg hétvégére készülhetünk, pénteken, és szombaton mindössze 20 fok várható, s vasárnap is csak 22-24 fokon tetőznek a napi maximum hőmérsékletek.

Hétfőtől már lassú felmelegedés veszi kezdetét s de így is csak 26 fok várható a jövő hét első napján, ami több mint 5 fokkal marad el az ilyenkor megszokottól.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.