Érdekességek

Palacsinta nap 2019 – segítünk felkészülni!

- Hirdetés

Legutóbb frissítve

Palacsinta nap 2019 (húshagyókedd)

A húshagyókedd a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó nap a keresztény egyházi évben, azaz a hamvazószerda előtti nap. A név is a böjt kezdetére utal, azaz ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Mind Magyarországon, mind a világ számos más pontján különféle ünnepségek és népszokások kapcsolódnak e naphoz, sok helyütt karneválnak vagy fesztiváloknak ad helyet. Francia neve Mardi gras, szó szerint „kövér kedd”. Angol neve Shrove Tuesday (gyóntató kedd), inkább a böjt előtti megtisztulásra utal.

A húshagyókedd mozgó dátumú ünnep, időpontja a húsvét időpontjától függ, a húsvéttól visszafelé számított hetedik vasárnap utáni kedd, azaz a húsvétvasárnap előtti negyvenhetedik nap. Legkorábbi lehetséges dátuma: február 3., a legkésőbbi március 9.

A wikipédia cikke szerint

Az egyik kedvenc ünnepem az évben. Nem mintha nem lehetne más napon is palacsintát enni, de amikor a naptár is azt mondja, ki vagyok én, hogy ellenkezzek?!

Hogy tisztességesen fel tudj készülni 2019 március 5-ére, összeszedtünk néhány palacsinta receptet, hogy megkönnyítsük a dolgodat.

Be kell valljam, hogy én a konyhában leginkább szendvicset, szörpöt és konyhaművészetem csúcsaként tejbegrízt tudok legfeljebb elkészíteni, de idén megpróbálkozom az amerikai palacsintával.

Azért esett erre a választás, mert találtam a hűtőben egy kis juharszirupot, és már egy ideje csak a helyet foglalja.

A következő recepteket találod itt:


A receptet (videóval együtt) a Nosalty.hu oldalon találtuk, és úgy tűnik, hogy az olvasóknak nagyon tetszik!

Amerikai palacsinta hozzávalói:

Ez egy kicsit másfajta, mint a miénk. Általában kisebb átmérőjű és sokkal vastagabb – legalább 5 legyen belőle a tányérodon!

amerikai palacsinta

  • 225 g finomliszt
  • 1 db tojás
  • 3 dl tej
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 késhegynyi fahéj
  • 1 ek napraforgó olaj
  • juharsziruppal az igazi (a szerk. megjegyzése)

Ha szükséged van segítségre az elkészítéshez, kattints a fenti linkre!


A mindmegette.hu olvasói 4,2/5 csillaggal jutalmazták ezt a receptet, ami a legjobb palacsintatészta hozzávalóit írja le:

A legjobb palacsintatészta hozzávalói:

  • 20 dkg liszt (1 púpos ek = 2 dkg)
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • 2 dl szénsavas ásványvíz
  • 1 csipet só
  • 3/4 dl olaj (+ a sütéshez)

Franciaországban (és Angliában is) így hívják a palacsintát, ami – hasonlóan a miénkhez – vékony tésztájú finomság. Én nutellával és banánnal szoktam fogyasztani a céges családi napokon, amikor is a sütőlapról lehúzva a (nagyjából dupla méretű) palacsintát alig várom, hogy ehető hőmérsékletűre hűljön!

Ezt a videót már 210000-ren hívták segítségül, reméljük, a Te tetszésedet is elnyeri – de előbb a hozzávalók:

Crepe hozzávalói:

  • 2 egész tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt (sima finomliszt)
  • 4 dl tej (2,8%-os)
  • 1 dl szénsavas ásványvíz
  • Olaj (serpenyő kikenéséhez)
  • Tölteléknek: lekvár, kakaó vagy egyéb töltelék tetszés szerint

Vegán palacsinta recept

A kerekerdokonyhaja.hu weboldalon találtuk ezt a receptet:

  • fehér liszt 60 dkg
  • bio sütőpor fél
  • egy csipet
  • citrom leve fél
  • növényi tej (én a biopontos rizsitalt használom hozzá) 5 dl
  • olaj fél dl
  • savas víz vagy szóda

A végére érve el kell árulnom, hogy az én favoritom a sajtos-tejfölös palacsinta (biztos egyszer nem volt kedvem lemenni lángosért).

Mi a Te kedvenced?

Csatlakozzon a beszélgetéshez