Érdekességek

Pár napon belül újabb hullócsillagok érkeznek! Mutatjuk mikor!

- Hirdetés

Akik bíznak a szerencséjükben, szeretik a csillagászatot, vagy csak egyszerűen lenyűgözi Őket a fényes meteorok, hullócsillagok látványa, nos, azok számára jó hírünk van, hiszen a nincs még vége a meteorok szezonjának, lássuk, mikor várható érkezésük?

Az őszi meteorszezon október elején veszi kezdetét, 9-én a Drakonidák (más néven Giacobinidák) rajának maximuma köszönt ránk.

E meteorraj szülő égiteste a 21P/Giacobini-Zinner üstökös, amellyel az elmúlt hetek során a távcsöves megfigyelők a hajnali órákban találkozhattak. Az üstökös által bolygónk közelébe szállított porszemcsék az október 8. és 9. éjszakájára várt maximum idején óránként kb. 10 meteor felvillanását okozhatják, bár ez a szám nem túl nagy, a rajra jellemző, hogy rendkívül lassúak a hullócsillagai.

A fényesebb rajtagok esetében ez igen különös látvánnyal is jár, ugyanis az alapvetően zöldes színű Drakonidák csillámporszerűen aranyló nyomot hagynak hulláskor maguk után. Egy ilyen fényes meteor megpillantása valóban életre szóló élményt nyújt!

A raj radiánsa, vagyis a látszólagos kiindulási pontja a Draco (Sárkány) csillagkép feje, amelyet egész éjszaka láthatunk az északi égbolton (a csillagkép a két Göncöl közt kanyarog végig az égen). Ennek köszönhetően a teljes éjszaka alkalmas a raj megfigyelésére, a Sárkány feje a Tejút sávja és a Kis Göncöl közt kb. félúton található.

Időről időre a raj váratlanul, igen nagy számú hullócsillaggal lepheti meg az észlelőket, s bár a számítások alapján ez évre ilyet nem várnak a szakemberek, nem egyszer volt már előre nem jelzett kitörés is. A raj csak pár napig, október 6-10. közt aktív, szerencsére idén ez holdfénytől mentes éjjelekre esik.

Október 10-én a Déli Tauridák raja is eléri a maximum időpontját, ez ugyan szintén nem a nagy számban hulló meteorokról híres raj, azonban a különösen fényes tűzgömbök révén mégis érdemes róla megemlékezni.

A maximum éjszakáján is csupán óránként 4-5 meteort ad a raj, a radiáns ekkor még a délkeleti égen látható Cet csillagképben van s csak november közepére éri el a rajnak a nevét adó Taurust (vagyis a Bikát), a rajból egészen november 20-ig számíthatunk, bármikor felvillanó, fényes tűzgömbökre.

A raj testvére, az Északi Tauridák is aktív már, és szintén kevés, ám ezek közt gyakran fényes meteorokkal szerez örömet a megfigyelőknek. Mindkét rajból lassú hullócsillagokat várhatunk, ez a fényes rajtagok esetén különösen látványossá teszi a zöldes színben felragyogó meteorokat.

Természetesen a rajokhoz nem tartozó, ún. sporadikus meteorok is bármikor feltűnhetnek az égbolton, s néhány igen kis aktivitású további meteorrajból is eredhetnek októberi hullócsillagok.

Mivel az októberi éjszakák már meglehetősen hűvösek, ha szeretnék több órát a szabadban tölteni, gondoskodjunk meleg ruháról, meleg italról is.

Idén a vadászati szezon október 15-ig tart, így, mielőtt terepre készülnénk, győződjünk meg róla, hogy a kiszemelt helyszín éjszaka is bejárható hely legyen, a vadászat miatt lezárt területekről információt, térképet a helyi vadásztársaságok, erdőgazdaságok honlapján találunk.

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika

Forrás: www.ng.hu

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.