Érdekességek

Pásztormadár-invázió

- Hirdetés

Legutóbb frissítveHírek

Pásztormadár-invázió2018.06.14Pásztormadár-invázió 2

Amíg a tél érkeztével a fenyőrigók, addig idén tavasszal a pásztormadarak inváziója lepte meg hazánkat. Először a déli tájakon, majd gyakorlatilag az ország valamennyi pontján megjelentek. A Kőrös-Maros Nemzeti Park területén először kisebb csapatokat észleltek, később viszont több százas nagyságrendben bukkantak fel.

A pásztormadarak jellemzően május utolsó dekádjában, cseresznyeérés idején fordulnak elő Magyarországon, de csupán néhány egyedből álló, kisebb csapatokban. Az ideihez hasonló inváziós megjelenésére éveket, esetleg évtizedet kell várni.
A pásztormadarak hangja, mérete és viselkedése hasonló a seregélyekéhez, nem véletlenül kapták a népnyelvben a rózsás seregély nevet. Külsejük alapján azonban könnyű őket megkülönböztetni, mivel a pásztormadarak tollazatának fekete és világos, halvány rózsaszínes kontrasztja van. A seregélyekhez hasonlósan csapatosan mozognak és nagyon hangosak. Gyümölcsökkel (hazánkban főként cseresznyével és faeperrel) és rovarokkal táplálkoznak.
Költőterületük a Kárpát-medencétől keletre, délkeletre, Kelet-Európa és Közép-Ázsia sztyeppéin található, inváziós években azonban többször volt rá példa, hogy Magyarországon is költöttek több százas létszámban. Hogy idén is költenek-e nálunk pásztormadarak, arra a következő hetekben fog fény derülni.

Forrás: KMNP

Fotó: WikipédiaCsatlakozzon a beszélgetéshez