Hírek

Rákkeltő gyomirtóra bukkantak!

- Hirdetés

Immár másodszorra mondta ki az amerikai bíróság, hogy a glifozát nevű gyomirtó rákkeltő. A világszerte ismert növényvédő szert idén januártól az ivóvízben is bizony kötelezően vizsgálni kell. S mit kell tudni a glifozátról, miért veszélyes, és hogyan vizsgálják?

Egy amerikai bíróság március 19-én immár másodszorra mondta ki, hogy a glifozát tartalmú gyomirtó rákot okoz, tudósított a a Portfolio.hu.

A hírhedt növényvédő szer kapcsán nem először szabadulnak el az indulatok, a hír annak fényében pedig különösen jelentőséget kap, hogy az idén januártól immár hazánkban is kötelezően vizsgálni kötelező a glifozátot az ivóvízben is!

A glifozátot azért is nevezhetjük túlkorosnak, mert már a hetvenes évek óta használják világszerte. Azóta jóval korszerűbb anyagokat is kifejlesztett a vegyipar, ám a glifozát különösen a genetikailag módosított növények esetében a mai napig rendkívül elterjedt növényvédő szer.

Sajnos az emberre sem veszélytelen, többek között akár a központi idegrendszer genetikai elváltozásait, a koponyát formáló sejtek pusztulását, valamint akár ízületek porcainak deformálódását, s illetve születési rendellenességeket okozhat.

Nem csökkentette a glifozáttal szembeni gyanakvást az se, hogy néhány évvel ezelőtt a gyomirtót már az európai, többek közt nagyvárosokban élő emberek vizeletéből is kimutatták már. Mindebből akár arra is következtethetünk, a gyomirtószer olyannyira elterjedt, hogy egyfajta burokként borítja be a bolygót.

A glifozátot a HPLC-MS (nagynyomású folyadékkromatográfia-tömegspektrometria) technikát igénylő eljárással a modern laboratóriumok könnyedén azonosítják. A jól felkészült vizsgálólaboratóriumokban, így például a WESSLING Hungary Kft-nél is olyan átfogó vizsgálati csomagot alkalmaznak, amely képes több, mint 500 vegyületet egyidejűleg megvizsgálni mondta el a Laboratorium.hu-nak a cég szakembere, Dr. Szigeti Tamás János.

A vizsgálatokra minden bizonnyal igen nagy szükség lesz a közeljövőben, ugyanis az idén január elsejétől lépett hatályba Az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről szóló 201/2001. (X.25.)

Kormányrendelet módosítása amelyben már ki is bővítették az ivóvízben vizsgálandó peszticidek listáját, mostantól vizsgálni kell többek között a a glifozátot, valamint annak bomlástermékét, az AMPA-t is.

Az agráriumban világszerte közel ezer vegyületet használnak, növényvédő szereket pedig már évtizedek óta mérnek az ivóvízben, és a mikrobiológiai, illetve például kémiai vizsgálatokhoz hasonlóan ezekre a molekulákra is szigorú határértékeket jelölnek ki.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.