Mezőgazdaság

Rárepültek a sasok a skót bárányokra

- Hirdetés
0 SharesHírek

2018. március 05., hétfő • 08:53 Rárepültek a sasok a skót bárányokra

-- Hirdetés

A juhok köré telepített lézernyalábokkal próbálják megzavarni a madarakat, hogy ne zsákmányolhassanak a nyájból.

Skóciában sikerrel telepítették vissza az 1918-ban kipusztult fehérfarkú rétisast (Haliaeetus albicilla), és a felmérés már 160 fészkelő párról számol be.

fotó:Independent

Azonban a skót felföldön meglehetősen kevés a zsákmányállat, és egyre több farmer figyel fel arra, hogy a sasok bárányokat zsákmányolnak. Ezért a skót természeti örökségvédő szervezet, a Scottish Natural Heritage (SNH) olyan módszereket keres, amelyek elriasztják a madarakat anélkül, hogy kárt okoznának nekik – írja a Syngenta Magyarország blogja.

Ez nem is könnyű feladat, mert nem öklömnyi szárnyasról van szó: a kifejlett fehérfarkú rétisas szárnyának fesztávja elérheti a 2,5 métert (repülő ólajtónak, flying barn doorsnak hívják a vidéken), ülőmagassága pedig 76-92 centiméter. Ráadásul a természetvédők egy sikeres visszatelepítés után nem szeretnének körvadászatot rendezni, arról nem is beszélve, hogy a skótok különösen büszkék mindarra, ami hazájukhoz kapcsolódik. Még a birkatenyésztők is így vannak ezzel, bár a türelmük már fogytán.

Szerintük ugyanis évente több száz bárányt zsákmányolnak a sasok, míg az SNH szerint csak minimális számban esnek áldozatul a bárányok a sasok étvágyának. Ezért most azzal kísérleteznek, hogy a juhok köré telepített lézernyalábokkal próbálják megzavarni a sasokat.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


-- Hirdetés
0 Shares

Csatlakozzon a beszélgetéshez

>