Mezőgazdaság

Rezeg a léc a sertéságazat jövőjét tekintve

- HirdetésAgrárpiac

2018. július 14., szombat • 09:29 Rezeg a léc a sertéságazat jövőjét tekintve

Bár a sertéshús-kibocsátás várhatóan tovább fog nőni az év második felében, több bizonytalanság is nehezíti az ágazat sorsát – áll a Rabobank ágazati jelentésében. Kereskedelempolitika, betegséges és a dráguló takarmány befolyásolhatja kedvezőtlenül a piacokat, amely végül elviheti a nyereséget is.

Az Egyesült Államok és Kína közti kereskedelmi feszültségek minden bizonnyal komoly hatással lesznek a világ sertéshús-kereskedelmére 2018 második felében – értékeli a Rabobank legutóbbi negyedéves sertéspiaci jelentését a Pig World.

Rezeg a léc a sertéságazat jövőjét tekintve 2

A sertéspiac változása globális mértékekkel bír – fotó: pixabay.com

Az angol sertéságazati szakportál cikkében kifejti: az amerikai-kínai viszonylatban érezhető bizonytalanságra reagálni fog a világ sertéspiaca. Az új vámszabályok nyomás alá helyeznek több piacot is, legfőképpen az USA, Kína és Mexikó esetében – mondta el Chenjun Pan, a Rabobank senior elemzője.

Ráadásul az év első felében globálisan megnövekedett sertéshús-termelés várhatóan növekedni fog az év további részében is – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Az egyes betegségek ugyanakkor további bizonytalanságot jelenthetnek a piacon. Itt a cikk elsősorban az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését említi meg Európában. A takarmányárak változásai kedvezőtlenül érinthetik a termelők nyereségességét is.

agrotrend.hu / magyarmezogazdasag.hu

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez