Hírek

Rossz hír a nyugdíjasoknak!

- Hirdetés

A legfrissebb inflációs adat szerint sajnos márciusban átlagosan 3,6 százalékkal drágultak a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt kosárba tartozó termékek és szolgáltatások. Ha pont az első negyedév egészét vizsgáljuk, akkor azt kapjuk, hogy a nyugdíjas inflációs 3,16 százaléknál jár.

Még szembetűnőbb a különbség, ha a nyugdíjasok fogyasztásában meghatározó élelmiszereket nézzük.

Ebben az időszakban bizony közel 5 százalékkal drágultak az árak átlagosan, és bizony ha akár ezt az idei nyugdíjemeléssel összevetjük, akkor hol is van a jólét amiről a “nagyok” beszélnek?

Ez azt jelenti, hogy annak a nyugdíjasnak, aki a rendelkezésre álló jövedelméből nagyobb hányadot fordít élelmiszerre mint a sorstársa, még nagyobb inflációval kellett szembenéznie.

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi inflációs jelentésében még mostani évre 3,1 százalékos inflációt jelzett előre. Külön ugyan nem foglalkoztak a nyugdíjas inflációval, de logikusan annak is ezen érték körül kell a jegybank szerint alakulnia.

A kormány 2,7 százalékkal emelte a nyugdíjakat év elején, s mivel ekkora inflációval kalkuláltak 2019-re. A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy egyelőre nincs napirenden az infláció felülvizsgálata, de jelezte, hogy amennyiben lesz elmozdulás, akkor az csakis fölfelé lehet. Vagyis annak van esélye, hogy a tervezettnél magasabb lesz az infláció.

Ebben az esetben az idősek nyugdíj-kiegészítésre válnak jogosulttá.

Attól függően, hogy az első nyolc hónap nyugdíjas inflációja kevesebb, vagy több mint 1 százalékponttal lesz magasabb, mint erre az évre tervezett 2,7 százalék, visszamenőleg egyszeri kifizetésben részesülnek, utóbbi esetben pedig a különbözet be is épül a nyugdíjakba.

A kalkulációk szerint is idén a nyugdíjasok így 22000 forint plusz juttatást kaphatnak, (amely korábban Erzsébet-utalvány formájában érkezett).

Kérdés, hogy a 22000 forint mire lesz elég, mert éves szinten ennél sokkal többet buknak azok az idősek, akik tisztességesen ledolgozták 35-40 évüket az országért, sajnos így hiába.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.