Hírek

Sofőrök figyelem! Durva változások jönnek!

- Hirdetés

Nagyon komoly változásokra kell felkészülni azon embereknek, sofőröknek akik a későbbiekben autót, s vagy éppen buszt, vagy kamiont vásárolnak, az Európai Parlament nagyon komoly, és szigorú döntéseket hozott, lássuk, mire kell készülnünk.

Az autókat 2022 májusától kötelező lesz felszerelni bizonyos életmentő technológiákkal, például intelligens sebességszabályzóval és fejlett vészfékező rendszerrel, írja az Infostart az Európai Parlament döntése alapján.

Egyenlőre ez a döntéssorozat csak azokra vonatkozik, akik új, vagy fiatalabb gépjárművet vásárolnak, de ezt később könnyen kiterjeszthetik régebbi gyártmányú autókra, buszokra, vagy éppen kamionokra, első és legfontosabb cél a biztonság, indoklásuk szerint, valószínű ez anyagiakban is jelentősen jelentkezhet.

Az Európai Parlament döntése alapján az új járművekbe kötelezően beszerelendő, fejlett rendszerek az alábbiak:

  • intelligens sebességszabályzó rendszer
  • indításgátló alkoholszonda előkészítése
  • a sofőr fáradékonyságát, figyelmetlenségét figyelő rendszer beépítése
  • vészfékjelzés
  • tolatóradar
  • feketedoboz

Érdemes megjegyezni, hogy az intelligens sebességszabályzó becslések szerint 20 százalékkal csökkenti a közúti balesetből származó halálesetek számát is. Az új személyautókba s könnyű haszongépjárművekbe ezenkívül még fejlett vészfékezési rendszert (ez a teherautók és a buszok esetében már most is kötelező) s vészhelyzetben működésbe lépő sávtartó rendszert is be kell majd szerelni.

Az új szabályok a passzív biztonsági követelményeket, mint többek között a törésteszteket és a szélvédők minőségi előírásait is szigorítják annak érdekében, hogy a gyalogosok és biciklisek baleset esetén kevésbé súlyos sérüléseket szenvedjenek.

A gumiabroncsok típusjóváhagyásához a használt abroncsok tesztjére is szükség lesz.

A meghozott igen szigorú szabályok jelentős plusz anyagi terheket rónak az autósokra, de sajnos azért a figyelmetlen, adott esetben ittas kerékpárosokra is javasolt lenne törvényeket hozni, mint tudjuk, itthon egy törvényrendelet szerint alkoholos befolyásoltság alatt is lehet kerékpározni.

Az is érdekes kérdés, hogy elektromos kerékpárral aminek gyári végsebessége 35 km/h, hogy mehetnek 50 km/h sebességgel, bukósisak nélkül.

Régebben még arról volt szó, hogy a kerékpárosoknak kötelező lesz a Kresz-vizsga, és most épp pontosan az ellenkezőjéről hoztak döntést, amit már 2022 után be is fognak vezetni Magyarországon, ezzel persze a gyorshajtóknak is “vége”, mert annyival mehetnek majd csak, amennyit az adott útszakaszon a törvény megenged.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.