Hírek

Súlyosbodik a járványhelyzet, nem is kicsit!

- Hirdetés

Az elmúlt 24 órában 6635 új koronavírus-esetet regisztráltak, ez a második legtöbb napi adat a járvány kitörése óta. Bár a magyar járványügyi statisztika adatainak értelmezése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik, a friss szám mégis kellemetlen meglepetés, hiszen egy hónappal a lezárások után még mindig nem látható a járvány lassulása.

Amennyiben a mai szám nem tartalmaz a szokásosnál nagyobb torzítást, és a tesztelés gyakorlata közel hasonló, mint november közepén volt, akkor a korlátozások eddig nem hozták meg a tőlük várt eredményeket. Ez azért is furcsa, mert a nemzetközi tapasztalatok szerint a hasonló szigorúsággal élő országok (pl. csehek, lengyelek, osztrákok, belgák, hollandok) járványgörbéi éles fordulattal reagáltak az intézkedésekre.

Ugyanakkor bizonyára továbbra sem zárható ki az, hogy a járványügyi statisztika idősorába még mindig inkonzisztenciát visz az országos gyorsteszt program, de sajnos erről a napi közlemény bizony nem tesz említést.

Az operatív törzs egyik múlt heti tájékoztatóján csak annyit közöltek, hogy a veszélyeztetett csoportok országos gyorstesztprogramja, illetve a mobil szűrőállomások tesztjei még hozhatnak megugrást az adatokba.

A 182 halálos áldozat új napi csúcsot jelent, sajnos egyelőre itt sem látszik a járvány enyhülése. A tegnap megjelent halálozási statisztika szerint november elején egy hét alatt 40%-kal több haláleset volt, mint a megelőző években ugyanebben az időszakban. Sajnos a mostani adat is megerősíti, hogy ennél még magasabb számok jöhetnek a következő hetekre vonatkozóan.

A járványgörbe alapján még mindig gyorsul a járvány Magyarországon. Amennyiben a mai szám nem tartalmaz a szokásosnál nagyobb torzítást, és a tesztelés gyakorlata közel hasonló, mint akár november közepén volt, akkor a korlátozások eddig nem hozták meg a tőlük várt eredményeket.

Forrás: portfolio

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.