Hírek

Szilvásváradon medve bukkant fel!

- Hirdetés

A Heves-Borsodi-dombság területéről már több bejelentést is kaptak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, Szilvásvárad és Nagyvisnyó határában is látták az állatot. Az eset egyre gyakoribb, és pontosan sajnos az egyik legnépszerűbb kiránduló paradicsomban.


Egy héttel ezelőtt Szilvásvárad határában is, és már előtte pár nappal pedig Nagyvisnyó környéken láttak egy barnamedvét. A helyiek szerint többen is látták az állatot és úgy tudják, lábnyomot is rögzítettek a természetvédelmi szakemberek, s fölfedezték a ragadozó ürülékét is írja a heol.hu.

Csőgér Bálint Nagyvisnyó polgármestere pedig úgy hallotta, a szemtanúk beszámolója szerint a temetőkerítés mellett szaladt Bükk irányába az állat. A falun belül még nem mozgott az állat, legalábbis szemtanú nem igazolta ezt vissza, valószínűleg még tarthat az emberektől, ki tudja meddig.

Úgy véli, lassacskán hozzá kell szokni a nagyragadozó jelenlétéhez, és ezért óvatosabban kell közlekedni, viselkedni az erdőben mint eddig.

Gombkötő Péter pedig, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) zoológiai szakreferense elmondta, az állatok téli nyugalmi időszaka után már bizony március végétől kezdve több, a medvével kapcsolatos lakossági bejelentést kaptak a Sajó-völgy, illetve a Heves-Borsodi-dombság területéről.


Az esetek egy része valós medveészlelésekhez köthető, de viszont az esetek többsége nem volt megerősíthető.


Több esetben akár nagytestű kutyát, míg máskor egy rossz állapotban lévő vadetetőt néztek barna medvének éppen. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata gyűjti ezen előfordulási adatokat, valamint kapcsolódó információkat.

A Bükk területéről 2008-tól folyamatosan vannak dokumentált észlelések, fejtette ki Gombkötő Péter.

A nagyragadozók amennyiben természetes élőhelyeik jó állapotban vannak, és úgy is maradnak, a konflikutusok száma jelentősen csökkenthető.


A BNPI ezúton is felhívja a lakosság, turisták figyelmét a medvékkel történő találkozások esetében igen alkalmazandó viselkedési szabályokra, amelyek megtalálhatók a szervezet weboldalán. Alaposan érdemes elolvasni, mert a medvékkel való találkozás nem gyerekjáték.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Forrás: heol.hu