Érdekességek

Szombat éjszaka érkeznek a hullócsillagok! Részletek!

- Hirdetés

Az előttünk álló éjszaka igen különlegesnek ígérkezik, igaz a nyárnak már régen vége van, azonban még a meteorszezon még javában tart, érkezik az egyik legismertebb meteorraj, hullócsillag vadászoknak íme a részletek!

A késő őszi időszak legismertebb meteorraja a Leonidák, amelynek maximumát idén november 17-én éjjelre várják a szakemberek, azonban e rajnak sem korlátozódik egy estére a nagyobb aktivitása, így a megelőző és rákövetkező éjjeleken is érdemes lehet figyelni.

Az Oroszlán csillagkép fejénél lévő radiáns, vagyis a meteorok látszó kiindulási pontja este 23:00 körül kezd látszódni, így a Leonida meteorokat is az ezt követő időszakban lehet keresni.

E raj tagjai gyorsak, s bár óránként csak kb. 10-15 meteorra számíthatunk a rajból, a nagyobb átlagfényességük kedvezőbbé teszi a megfigyelést. A maximum éjszakáján sajnos nem lesz teljesen holdmentes az égboltunk, égi kísérőnk csak éjjel egy után nyugszik le, ezt követően azonban a magasabban elhelyezkedő radiáns miatt is jobb esélyeink lesznek a hullócsillagok megpillantására.

A Leonidákat a Tempel-Tuttle üstökös pora szolgáltatja, az égitest 1998-ban járt utoljára erre, és sajnos a 33 évente visszatérő vándor csak 2031-ben fog minket ismét megközelíteni, így 2030-ig nem számítanak a szakemberek jelentős Leonida-kitörésre sem.
A Leonidák raja november 6. és 30. közt aktív, és már az aktivitás első éjjelén is lehetett látni néhány rajtagot, ez a szám a maximum felé közeledve jelentősen nőni fog.
A meteorokat a városi fényektől távol, sötét égboltú helyről érdemes figyelni, fotózni, s a hűvös, nem ritkán nedves időjárás miatt ne feledkezzünk el a meleg ruháról, s a fényképezőgép páramentesítéséről sem.

A Leonidák mellett továbbra is találkozhatunk a Tauridák csekély számban, de néha meglepően nagy fényességben hulló tagjaival is, és emellett a rajokhoz nem tartozó, úgynevezett sporadikus meteorok is örömet szerezhetnek a megfigyelőnek.

Forrás: www.ng.hu

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika