Hírek

Szomorú hír a nyugdíjasoknak!

- Hirdetés

Egyre nagyobb baj van a nyugdíjasok háta táján, hazánkban olyan alacsonyak a nyugdíjak, amit ha plusz munkával toldunk meg, akkor tudunk megélni belőle, sajnos nem mindenki képes erre, rokkantság miatt sem.

A még nem nyugdíjas korban lévők 76 százaléka vallotta őszintén, hogy le van maradva nyugdíjtervei megvalósításában, tette közzé reprezentatív, a különböző nyugdíjstratégiákat vizsgáló kutatása alapján a Groupama Biztosító.

A legtöbben (60 százalék) ezért alacsony jövedelmét hibáztatja. A nem nyugdíjas korú magyarok közel fele érzi úgy, hogy a több nyugdíj érdekében jelenlegi munkahelyét már le kellett volna cserélnie egy magasabb fizetést nyújtó állásra.

Még nagyobb arányban (67 százalék) tervezik az emberek idős koruk anyagi biztonságát megteremteni úgy, hogy majd nyugdíj mellett munkát vállalnak.

Sokan vélik úgy, hogy elkéstek a megtakarítások elkezdésével: míg a nyugdíjcélú megtakarításokról 39, általános megtakarításokról 44 százalék mondta, hogy már el kellett volna kezdenie félretenni a nyugdíjas évekre.

Ez a biztosító szerint sajnos nem jelenti egyúttal azt, hogy a többiek már megtették ezeket a lépéseket, közel 40 százalék azok aránya, akik nem is terveznek megtakarításba kezdeni.

A nyugdíjas évekhez legközelebb állók, vagyis az 50 fölöttiek között jóval magasabb azok aránya, akik már léptek, hiszen közel harmaduk már rendelkezik kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással.

Ugyanakkor elkésettség érzés jobban megjelenik ebben a korosztályban, a nyugdíjcélra takarékoskodást tervezők 44 százaléka érzi úgy, hogy már kellett volna valamit tennie.

Nem csak a közvetlenül nyugdíj előtt állók érzik úgy, elkéstek megtakarítási terveik megvalósításával. A legfiatalabb, 18-29 éves korosztály 58 százalékát komolyan foglalkoztatja az öngondoskodás lehetősége, közülük 22 százalék komolyan tervez nyugdíjcélú megtakarításba kezdeni. Ugyanakkor 38 százalékuk gondolja azt, hogy már cselekednie kellett volna.

A családi állapot is igen meghatározó, a megkérdezettek 23 százalékánál változott úgy például gyerek születésével vagy épp válással, hogy átrendezte az elképzeléseiket.

Ezen belül az egyedülálló szülők és a mozaikcsaládosok helyzete a legnehezebb, közel 40 százalékuk mondta, hogy nyugdíjcélú öngondoskodással kapcsolatos terveik családi okok, feltehetően elsősorban a válásuk miatt nem valósultak meg.

Forrás: www.azenpenzem.hu