Mezőgazdaság

Szorítja a határidő az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket

- HirdetésAgrárpénzek

2018. május 14., hétfő • 14:00 Szorítja a határidő az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket

Az őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek egy hetük van május 22-éig, hogy kiegészítsék az adóhatóság által elkészített szja bevallási tervezetet, vagy maguk töltsék ki és küldjék be a megfelelő nyomtatványt.

Idén az őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) bevallási tervezetet, ez nekik azonban csak ajánlat, ami nem válik automatikusan bevallássá.

Szorítja a határidő az őstermelőket és az áfás magánszemélyeket 2

Ha nem egészítik ki, nem módosítják az adóbevallási tervezetet, az nem válik május 22-én hivatalos szja-bevallássá – fotó: ecommercechinaagency.com

Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel.

Ha a mezőgazdasági őstermelő éves bevétele tavaly nem volt több mint 600 ezer forint, és más adóköteles jövedelme nem volt, akkor bevallást sem kell benyújtania.

Amennyiben a mezőgazdasági őstermelő vagy az áfa fizetésére kötelezett magánszemély nem módosítja a bevallási tervezetét, vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a NAV tizenöt napos határidővel hiánypótlásra hívja fel a figyelmet. Ha ez elmarad, akkor ötvenezer forint mulasztási bírsággal büntethetik a mulasztót.

agrotrend / MTI

nyomtatható verzió küldés e-mailben


Csatlakozzon a beszélgetéshez