Érdekességek

Téli pontyozáshoz a legjobb tippek!

- Hirdetés

A tél az egyik kedvenc időszakom a vízparton. Igen, a horgászat sokkal nehezebb tud lenni ilyenkor, mint a melegebb hónapokban, feltéve, hogy reális célokat tűzöl magad elé, lesz néhány eredményes hónapod. Elégedett leszel a hidegvízi fogással, mert túlszárnyalhatja a nyáriét.

Minden kapásért keményen meg kell dolgozni az év ezen időszakában, de a pontyok szebbek téli színben és többnyire a legjobb súlyban vannak.

Kevés szebb látvány van a pontyhorgász számára, mint a deres vízpart, lebegő köd a vízfelszínen és egy nagy, kövér tükrös a merítőben. Modern sátrak, ruházatok és hálózsákok lettek kifejlesztve ilyen extrém hőmérsékletekre így egyáltalán nem kell szenvedni ezekben a napokban.

A csali:

Válassz egy téli minősítésű csalit. A legtöbb gyártónak van kifejezetten téli horgászatra készített bojlija. Csaligyártók web lapjait nézve vagy a heti és havi ponty magazinok adnak ötletet, hogy mely csalik fognak működni télen. Ahogy én ugyanazon a vízen horgászom az év bármely szakában előszeretettel használok olyan csalit melyet a pontyok egész évben elfogadnak.

Minden Mainline csali, amit használtam ennek az elvárásnak nagyon tökéletesen megfelel. Nos ezért én örömmel viszem magammal télen azt, amit egész nyáron használtam etetésre.

Amit ne csinálj:

Ez talán különösen hangzik, amit a megfelelő csali választásomról írtam, de megmagyarázom. A pontyok kevesebbet esznek hidegben. Előetetést végzek mialatt a vízparton vagyok és utána fogni is szeretnék egyet, de télen a fogások túlnyomó többségét egy szem bojlival értem el.

A bojli a fontos, nagyon fontos! Csak nem szeretném túlhorgászni.

Általában az összes bojlit bedobom induláskor. Messzire és széles területen azt elérve, hogy minden csali egy szemnek tűnjön az etetésen. Ez segít hozzászoktatni a halakat az egy szem csalikhoz.

Ha egy ponty mutatja magát újra dobok egy szemet arra a helyre. Magabiztosság az ismereteinkben és bejön. Talán már felették az egyes szemeket az etetés óta. Food baits és high attract baits mindkettő jó etetésre és megéri próbálgatni őket, míg valamelyik nem mutat eredményt.

Ha egyszer valamelyik csali kapást eredményez, minimum kettő de három bottal próbálkozom végükön egy-egy csalival.

Legyél mobil:

Ha egyszer megtaláltad őket, akkor letelepedhetsz, de attól tartok ez egy mobil horgászat mindenképpen. A pontyok nem fognak olyan lelkesen úszkálni, mint melegebb időben és gyakran a tó egy kisebb részén tartózkodnak.

Ott kell horgásznod, ahol éppen vannak, csak megtalálni őket problémás. Ha nem látod a pontyok jeleit, akkor szükséges tovább költözni, míg valami nem történik.

Kapás, zsinór mozdulása vagy csupán egy pontyfordulás. Sátor aljzat, téli ponyva és az összes hideg időre való cókmók felpakolása és cipelése egyszerűbb, ha előbb leülsz és vársz. Hidegben komoly elhatározásra van szükség a továbbállásra, de menni kell, míg meg nem találod a téli tartózkodási helyüket.

Mély-víz:

Tudom, rengeteg tanács szól úgy, hogy arcal a sekély víz felé ha napos az idő, de nekem egyáltalán nem ez a tapasztalatom. Messze úgy gondolom, hogy a hideg időszakban a mély vizek azok ahol tartózkodnak. Ez talán totálisan más horgászállásokat is kíván.

A legjobb téli haltartóhely, melyen valaha horgásztam egy 22 láb mélységig letörő, igen meredek plató a túloldalon.

Azokon a vizeken, melyek mindenhol sekélyek én akadókat keresnék, vagy bármit, amit már említettem a téli horgászat kapcsán. Én mindig követném a jeleket, amit a halak adnak magukról neked, mintsem vakon horgásszak.

Éjszaka keresd őket:

Tapasztalatom szerint a téli pontyok több mint valószínűleg elhagyják tartózkodási helyüket a sötét órák alatt.

A Horton tavon a halak éjfél után gyakran mutatják magukat de csak egy pár óráig majd élettelenné válik a víz. Ezeken a területeken, ahol buborékok is jelezték a halak jelenlétét reálisabb esély volt kapásra egy szem csalival.

Mindig megérte nappal átköltözni vagy csak újat dobni azokra a területekre, amiket pezsgés jelzett, hogy egy váratlan kapás legyen a halak táplálkozásának vége.

Egyszer szándékosan felkerekedtem este 10 óra körül horgászállást keresni hajnali egy órakor jelzett a kapásjelző. Ez esetben megérte költözni. Megfogtam Boxert (ismert hala Hortonnak) aki a következő álláson mutatta meg magát. Az éjszakai költözés többnyire lépéselőnyhöz juttat.

Legyél kész rá:

A téli pontyozás küzdelemnek tűnhet. Néhány hír talán áthúzhatja a következő horgászatot, de azért ha figyeled az előrejelzéseket tudni fogod, ha a parton kell lenned. Számos horgász vízparton van, ha enyhe dél-nyugati szél fúj.

Magabiztosabb vagyok amikor a zsúfolt, túlhorgászott szót említem.

Napfényes napok és fagyos hideg éjszakák hosszabb-rövidebb szakaszai jó időjárási kondíciók az én szemszögemből és kapást eredményezhetnek, de előfordulhat más időjárási körülmények között is, feltéve, hogy a tó nem fagyott be teljesen.

Bár fogtam már jég alól is így azt mondom nincs teljesen reménytelen horgászat. Sőt, pont a kapástalan időszak képes rávezetni, hogy etetni is kellene.

Azoknak, akik rendszeresen akarnak fogni talán könnyebb helyszíneket kell választaniuk. Személy szerint engem az is boldoggá tesz, ha egész télen át van esélyem egy igazán különleges fogásra.

Sok tó van, melyek kiemelkedően jó hírnek örvendenek a téli pontyhorgászat terén, de én soha nem aggódtam miattuk. Sok tavon nagyon kevés eredmény jelentkezik, mert senki nem horgászik télen. Egy kis szerencsével és éles megfigyeléssel behatárolhatsz olyan területet, melyet még senki sem talált meg.

Ha eltudod képzelni, hogy nekikezdj egy téli küzdelemnek, akkor indulj. Ha nem igazán vagy kész, akkor talán jobb lenne szögre akasztani a botokat, maradj otthon néhány jó pontot szerezve, kárpótold magad és tavasszal újra indulhatsz.

Váltogasd a módszereket:

Amikor vakon horgászunk, minden jel hiányában, jó ötlet lehet egy bottal variálni, keresni. Alapjában elég hely van ahhoz, hogy megosszuk a bal és jobb oldalt, ezzel a vízterület nagy részét lefedjük.

Ha valamelyik próbálkozás egyértelművé válik, akár fogunk, az összes botot a megfelelő helyre tudod dobni.

A téli fogásaim túlnyomó többsége a nappali órákra esik. Ezért a nappali órák előnyeit maximálisan kihasználva a csalit igyekszem a vízben tartani. Az előre csalizott, balanszírozott és bedobásra kész előkét csak fel kell akasztani, ezzel rengeteg időt megspórolok a fogás és újradobás között.

A forgó és egyben gyorskapocs az Atomic terméke és gyerekjáték vele a csere.

Eredményes, és kapásokban, fogásokban gazdag horgászatot kívánok mindenkinek.