Érdekességek

Teljes holdfogyatkozás lesz!

- Hirdetés

Nem is lehetne jobban kezdeni egy új hetet, mint a jövő hét hétfő hajnalra eső teljes holdfogyatkozással! Amennyiben az időjárás engedi, ne röstelljünk felkelni és megcsodálni, mert legközelebb hazánkból csak 2022-ben láthatunk teljes holdfogyatkozást.

A fogyatkozás kezdetét a félárnyékba érkezés jelenti, ezt azonban csak abszolút fanatikusoknak ajánlom, nem látványos, nehezen észlelhető, ők viszont már 3:36-kor elkezdhetik szemlélni égi kísérőnket. Igazán látható változást közel egy órával később, 4:33-kor láthatunk majd, amikor a teljes árnyék eléri a Hold peremét, s a részleges fázis ideje alatt lassanként ráborul a holdkorongra.

A teljesség 5:41-kor áll be, az árnyék közepét 6:12-kor éri el a Hold, ekkor lesz a valójában legsötétebb a fogyatkozás, ezt követően apránként kihátrál bolygónk árnyékkúpjából és 6:43-kor a teljes fázis véget is ér.

A holdnyugtáig (keleten 7:20, Budapesten 7:31, nyugaton 7:40) hátra lévő idő alatt még végignézhetjük, ahogy a teljes árnyék levonulásával egyre nagyobb darabon világos Hold közelíti meg majd már a nyugati horizontot, de a fogyatkozás legvégső szakaszát hazánkból már nem lehet megfigyelni.

A teljesség ideje alatt a Hold vörös árnyalatot ölt majd, ami nem egységesen sötét, hanem az aktuális égi geometria függvényében fogyatkozásonként más és más. A mostani ideje alatt a Hold északi pereme lesz kicsit világosabb árnyalatú, mivel a Föld árnyékkúpjának szélénél fog elhaladni égi kísérőnk.

Ezt főként a teljesség elején és végén láthatjuk igazán. A teljes holdfogyatkozások során számos izgalmas fotótéma adódik, és még városból is megörökíthető. Mivel a teljesség ideje alatt a Hold már viszonylag alacsonyan jár az égen, ezért a fotózásnál vegyük figyelembe a terepviszonyokat is, viszont pont emiatt lehet majd igen szép felvételeket készíteni az eseményről a tájelemekkel, építményekkel kombinálva.

A ritka jelenség fényképezését érdemes előre megtervezni, ezt planetáriumszoftverekkel is, vagy a Hold aktuális helyzetét egy-egy kívánt helyszínre megjelenítő TPE  webes felületen, mobilalkalmazásként is elérhető programmal kiszámíthatjuk.

Különleges lesz a hajnali égen a részleges fázisban lenyugvó Hold látványa is, ha lehetőségünk lesz rá, kövessük egészen holdnyugtáig a jelenséget!

Mivel a fogyatkozás hajnalra esik majd, így a teljesség idején már világosodni fog (a teljesség közepe a navigációs szürkületben lesz már), elsősorban a teljesség kezdeti időszakában lesz érdemes megfigyelni azt, hogy a világos teliholdas égbolthoz képest mennyivel több és halványabb csillagok jelennek meg a teljesség beállta után.

Már ekkor se lesz koromsötét az ég, de a nyugati égrészen egy kis ideig még nem fog zavarni a keleti horizont világosabbá válása.

Kimondottan szép fotótéma lehet a vörös Holdtól kb. 7 fokra balra, kissé felette látható Jászol-halmaz, vagy a balra lévő Ikrek két fényes csillaga, a Castor és a Pollux.

Reméljük, hogy ezúttal azért szerencsésebben alakul majd az időjárás, mint a legutóbbi, 2018. júliusi holdfogyatkozáskor.

Forrás: www.ng.hu

Szerző: Landy-Gyebnár-Mónika

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.