Hírek

Újabb fertőzött vaddisznót találtak Magyarországon!

- Hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma.

Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek pedig az országos főállatorvos utasítására megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Az ASP április végi Heves megyei, májusi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, majd októberi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megjelenését követően Borsod megye újabb területén azonosították a vírust.

A járványügyi nyomozás jelenleg folyamatban van. Az elmúlt négy hónapban az e területről beküldött több mint 150, főleg az állománygyérítés során kilőtt vaddisznókból származó minta eddig mind negatív eredményt adott.

Az ASP megállapítását követően az országos főállatorvos a korábbi esetekhez hasonlóan máris minden szükséges intézkedést haladéktalanul elrendelt.

Ezek közé tartozik többek között, hogy kijelölik a fertőzött, valamint azon belül, a járványügyi védekezés szempontjából fontos, szigorúan korlátozott területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató található a Nébih honlaján.

Fontos, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes!

A jelentőségét a gazdasági kártétel adja, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség nem csak természetes úton, hanem illegális sertésszállítással is történhet.

A Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra a járvány házi sertésekre történő továbbterjedésének meggátlása érdekben!

Továbbra is ki kell emelni, hogy a sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal („moslékkal”) tilos takarmányozni!

Fontos, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot!

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes és naponta frissített információk találhatók a Nébih honlapján.

Forrás: Nébih