Friss időjárásjelentés

Újabb zivatarok érkeznek Békés, és Csongrád megyébe csütörtökön!

- Hirdetés

Időjárási szempontból elképesztő napon vagyunk túl, a szerdai napon Békés, és Csongrád megye számos települését özönvíz érte el egy szupercellának köszönhetően, a folytatás sem túl biztató, lássuk is, milyen időjárásra számíthatunk.

Szerdán a hidegfront eleinte kisebb zivatargócokkal érkezett, majd már egekbe szökött a légköri labilitás, és szupercella érte el dél felől Békés, és Csongrád megye térségét, és helyenként több mint 50 mm esővel gyarapodtunk sok település utcáin térdig érő víz hömpölygött, s Hajdú Bihar megyében egy tornádó mag is kialakult, egy cikkemben régebben utaltam arra, hogy idén már hazánkban is megtörténhet ilyen.

Enyhe volt a hajnal, 14 fokra ébredhetünk, Békés, Csongrád megye térsége továbbra is a ciklonális mező hatása alá esik, így a csütörtökön déli órákban előfordul pár órás, de nem zavartalan napsütés, azonban a délutáni órákban ismét erősen labilissá válik a légkör, és főleg Békés megye térségében, s újabb záporok, zivatarok érkezésével kell számolnunk, mindössze 18-19 fok várható a csütörtöki napon.

Alapvetően mérsékelt légmozgás jellemzi mai napunkat, s azonban zivatarok idején a szél már jelentősen megerősödhet, de ez inkább a délutáni órákban lesz jellemző.

Péntektől jelentős felmelegedés indul meg, ne örüljünk korán, a hirtelen felmelegedés mindig jelentősen növeli a légköri labilitást, ezzel együtt az újabb záporok, zivatarok képződési esélyét, és például a mostani ballagásokba is beleszólhat sajnos az időjárás Békés, és Csongrád megye térségében.

Példátlan egyénként ez az év, az elmúlt másfél hónapban közel 150 mm csapadék hullott térségünkben, s minden jel arra mutat, hogy a csapadékos időszaknak nincsen vége, akár évszázados csapadékrekord dől majd meg az idei évben, s ez azért érdekes, mert ezt a rendkívül csapadékos időjárást közel féléves aszály előzte meg, és ilyenre viszont már volt példa a meteorológia történelmében.

Az előrejelezés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.

Az előrejelzés főtámogatója a Békés Takarék Szövetkezet.