Érdekességek

Üstökös, és meteor is érkezik december végén!

- Hirdetés

Igaz tél van, a természeti jelenségek ekkor sem pihennek, például december végén meteorok, valamint üstökös is érkezik, így az égi jelenségek szerelmesei most sem maradnak “program” nélkül, lássuk is az időpontokat!

December utolsó hetében, amikor az egyre később kelő Hold már nem zavarja fényével az esti égboltot, lehetőségünk nyílik még a zöld, és sajnos halvány Wirtanen-üstökös megörökítésére.

Habár az üstökös igazán sötét, tiszta égboltról, és kimondottan gyakorlott, jó szemű megfigyelők számára, helyének pontos ismerete mellett szabad szemmel is megpillantható, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a csillagos égbolt iránt érdeklődő átlagember könnyen észreveheti.

December végén magasan jár az égen, így a távcsöves megfigyelés és fotózás lehet ideális.

Tájképbe illeszteni nem tudjuk, sajnos.

Jól látható azonban kisebb távcsővel vagy binokulárral is, karácsony után a Szekeres csillagkép felől a Nagy Göncöl felé halad az északkeleti égen.

Pontos elhelyezkedését planetáriumszoftverben vagy az online adatbázisokban (pl. heavens-above.com) ellenőrizzük, mielőtt az égbolt felé fordítjuk távcsövünket. A december közepi föld- és napközelségét követően apránként majd halványodni is fog, így, ha az időjárás lehetővé teszi, igyekezzünk vetni rá egy pillantást!

Kevés meteor december végén:

A tél beköszöntével sajnos egyre kevesebb meteorral találkozhatunk, az őszi rajok aktivitása lecsengett, a Geminidák hó közepi maximumát követően csak kisebb, gyenge rajok maradnak, s kezdetét veszi a késő tavaszig tartó meteor-ínséges időszak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem is láthatunk hullócsillagokat, azonban azok mennyisége elmarad a kedvező őszi időszakétól.

Ha egyéb céllal folytatunk égi megfigyeléseket, persze így is bármikor szerencsénk lehet néhány kósza meteorhoz.

Forrás: www.ng.hu

Szerző: Landy-Gyebnár Mónika