Hírek

Úttörő automatizálási munkájában a Volvo Trucks az embereket és a biztonságot helyezi a középpontba

- Hirdetés

Legutóbb frissítveIzgalmas lehetőségeket teremt a járművek egyre fokozódó automatizálása a szállítási iparág és a társadalom egésze számára is. A Volvo Trucks már több mint két évtizede ezen evolúció éllovasa. Egy új kétrészes film bemutatja a Volvo Trucks nézőpontját arról, hogy a következő években az automatizálás miként változtatja meg az életünket, a munkavégzésünket.

Úttörő automatizálási munkájában a Volvo Trucks az embereket és a biztonságot helyezi a középpontba 2
Ann-Sofi Karlsson, az automatizálás emberi tényezői részleg igazgatója hiszi, hogy a Volvo Trucks jelenleg végzett projektjei fokozott biztonságot és hatékonyságot eredményeznek majd számos területen – Forrás: Volvo Trucks

Generációk óta a holnap technikai lehetőségei ihletként szolgálnak az emberiség számára, és érdeklődéssel töltenek el minket. Ma a műszaki fejlődés minden korábbinál gyorsabb. Robotok lepik el a szolgáltatóipart. Önmagukat vezetik az autók és a teherautók. Ez egy személytelen és funkcionális jövőképet vetíthet előre. Ám az automatizálás már ma is hatalmas szerepet játszik az életünkben, és mindig is az emberek jelentették a Volvo Trucks jövőbe mutató gondolkodáson alapuló filozófiájának középpontját – és ez nem is változik ezután sem. A műszaki fejlődés mostanra eljut arra a pontra, ahol a radikálisan új koncepciók már elérhető közelségbe kerültek. Ám a Volvo Trucks továbbra is olyan praktikus megoldásokat fejleszt, amelyek a járművezetők, az ügyfelek és a többi közlekedő életét egyszerűbbé és biztonságosabbá teszik.

A Volvo Trucks márka Automatizálás – a nagy változás (Automation – the Big Change) és Automatizálás – a jövőbe vezető út (Automation – Driving into the Future) filmjei a jövő teherautóinak műszaki megoldásai kapcsán manapság igen nagy párbeszédet kiváltó témákat dolgozzák fel. A kétrészes film a Volvo Trucks két kulcsszereplőjének – Sasko Cuklev és Ann-Sofi Karlsson – életére és munkásságára fókuszál. Ezenkívül Lukas Strohmeier osztrák teherautó-vezető és Rohini Teather londoni ingázó is szerepel a filmekben. A film bemutatja a Volvo Trucks márkánál végzett automatizálási munka mögötti jövőképet és célokat, valamint azok reményeit és aggodalmait, akiknek a mindennapi életére hatássál bírnak majd e fejlesztések.

Úttörő automatizálási munkájában a Volvo Trucks az embereket és a biztonságot helyezi a középpontba 3
Sasko Cuklev, az automatizált megoldások terület igazgatója felvázolja az automatizált jövőre vonatkozó jövőképét a film két epizódja során. „Úgy vélem, hogy a következő húsz évben a szállítási rendszer drasztikusan megváltozik” – Forrás: Volvo Trucks

Sasko Cuklev, az automatizált megoldások terület igazgatója határozott jövőképpel rendelkezik, és nyíltan beszél a közeljövő általa látott lehetőségeiről. „Nem kétséges, hogy a Volvo Trucks önvezető teherautói megjelennek majd az utakon, a társadalom részévé válnak. A pontos időterv nagyon sok mindentől függ – közlekedési szabályoktól, infrastruktúrától és természetesen a biztonsági szabványoktól” – folytatja Cuklev.

Bár a teljesen automatizált járművekre való váltás is a fejlesztés részét képezi, ám jelenleg a munka fókuszában az automatizálás lépésenkénti bevezetése áll. Ennek keretében a Volvo Trucks a hivatásos járművezetők szakmáját még biztonságosabbá, termelékenyebbé és kényelmesebbé teszi. „Az automatizálás nem a munkahelyek megszüntetéséről szól” – szögezi le Ann-Sofi Karlsson, az automatizálás emberi tényezői részleg igazgatója. „A jól képzett járművezetők iránti igény a jövőben is jelentős marad. A kereskedelem és a világ népességének folyamatos növekedésével együtt nő az áruszállítás is. Az automatizálás a hatékonyságnövelésről szól.”

Amellett, hogy nemzetközi kilátásokkal rendelkezik, a Volvo Trucks az automatizálási munkáját arra hangolta, hogy a mindennapi életet egyszerűbbé tegye, például Lukas Strohmeier teherautó-vezető számára. Hivatásos járművezetőként Ausztria déli részén tartányos szállítmányokat juttat el a célállomásra, munkanapjai során gyakran a méretében kicsi, ám igen forgalmas Graz városában kell felvennie a rakományát. „Igen nehéz feladat egy nagy járművel sűrű forgalomban haladni. Egyszerre kell mindenhová figyelni. Sokat segítene, ha lenne még száz szemem.”
Az emberek továbbra is védtelenek, ám a közlekedés egyre összetettebbé válik, így a biztonság kérdése fokozott fókuszként szerepelt a Volvo Trucks automatizálási csapatainak munkájában. A teherautók automatizálásának kiemelt kísérleti projektjei, amelyeket a bányászatban, a hulladékszállításban és a cukornádültetvényeken végeztek, rámutattak, hogy az automatizálás nemcsak a biztonságot fokozza, hanem jelentősen növeli a hatékonyságot is. A konvojozás az autópályákon pedig kisebb üzemanyag-fogyasztást és szén-dioxid-kibocsátást tesz lehetővé.

Azzal, hogy folyamatos párbeszéddel bevonja az ügyfelet a fejlesztésekbe, a Volvo Trucks továbbra is igyekszik az emberközpontú kérdésekre fókuszálni. Az automatizált járművekkel való munkavégzés továbbra is előnyös marad az ügyfél, a járművezető és a társadalom egésze számára.

A Volvo Trucks az Automatizálás című filmjét 2018. február 22-én mutatja be.

Forrás és kiemelt kép: Volvo Trucks

(Ezt a cikket 0 alkalommal tekintették meg.)Csatlakozzon a beszélgetéshez