Hírek

Várható-e havazás januárban hazánkban?

- Hirdetés

Mint ahogyan már egy decemberi hosszútávú előrejelzésemben írtam, a tél ha késve is, de megérkezik, s minden jel arra utal, hogy ez bekövetkezni látszik, január közepét követően beköszönt az igazi tél s lássuk a részleteket.

Azt szokták mondani, hogy a kutya nem eszi meg a telet, nos, és ez minden bizonnyal most is így történik majd, decemberi előrejelzésemben a január közepét követő napokra ígértem jelentősebb havazást ebben egyenlőre nem történt változás, kitartok állásponton, valamint számításaim mellett.

Ugyan időjárásunk most is országszerte szélsőséges nagy a hőkülönbség kelet, és nyugat között, és Békés valamint Csongrád megyében fagypont alatti maximumokat mérhetünk, s a Dunántúlon pedig melegebb légtömegek alakítják időjárásunkat.

Egy hidegpárna nevű légköri jelenségnek köszönhetjük ezt ami hazánk délkeleti tájait érinti elsősorban, s elhúzódó jelenségről beszélhetünk, az előttünk álló 4 napban délkeleten, Békés, s Csongrád megye tájain a napsütés hiánycikk lesz, a jóval enyhébb Dunántúli régiókban némi napsütés azért előfordul majd.

Szibéria térségében óriási mennyiségű fagyos légtömeg gyülemlett fel, és a napokban elindul hazánk felé ami egyébként egész Európára kihatással lesz, az Alpok, valamint a Kárpátok területén is érzékelhető az, hogy klímaváltozást mi sem ússzuk meg, de azért havazás nélkül sem maradunk.

Szóval január közepén a szibériai eredetű fagyos légtömegek elindulnak hazánk felé, s a Földközi-tenger medencéjében erőteljes ciklonképződés indulhat meg ennek hatására, a ciklonok hazánk felé veszik már majd az irányt, így január 18 után megérkezhetnek az első komolyabb havazások a Kárpát-medencébe, s amik elsősorban az ország déli, délkeleti, valamint középső tájait fogják érinteni.

Ciklonról beszélve jelentős mennyiségű hó lehullhat január második felében, és hegyvidéken 50-70 cm is lehullhat, de síkvidéken is 30-40 cm friss hótakaróval kell számolnunk.

A február is hasonlóan havasnak ígérkezik, a decembert ugyan megúsztuk havazás, és komolyabb fagyok nélkül, azonban időjárásunk ezt január közepétől március közepéig bőven bepótolja majd, az igazi tavasz majd csak április első napjaiban érkezik meg hazánkba.

Szerző: Gubár András  meteorológiai tanácsadó

Forrás: Időjósdás.hu

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.