Friss időjárásjelentés

Várható-e még özönvíz Békés, és Csongrád megyében?

- Hirdetés

Sokakban felmerül a kérdés, hogy várható-e még özönvízszerű esőzés Békés, és Csongrád megyében hisz az elmúlt másfél hónap alatt átlagosan 300 mm csapadék zúdult a nyakunkba, s ami 7 havi csapadéknak felel meg, lássuk, milyen időjárásra számíthatunk a folytatásban.

A mögöttünk álló rendkívül csapadékos időszak után már nyáriasabb időjárásra számíthatunk, és lassú, fokozatos felmelegedés indul meg, azonban örömünk korai, és hiszen szerdán már egy hidegfront érinti Békés, és Csongrád megye térségét, akkor számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, s sajnos ismét visszaesnek a hőmérsékletek, pedig kedden már 31 fokon tetőzhetnek a hőmérsékletek, de csak 1 napig.

A hidegfront szerdán a déli órákban érkezik, kisebb körzetekben akár heves zivatarokkal is számolnunk kell, de erre most kicsi az esély s azért nem elhanyagolandó tényező, a szél csak zivatarok környezetében csak zivatarok környezetében erősödhet meg, vagy akár viharossá is fokozhat, de csak átmenetileg.

A front csütörtökre már el is hagyja Békés s Csongrád megye térségét, s az előttünk álló 4-5 napban már a napsütésé a főszerep, így végre péntektől igazi nyári időjárásban lehet része Békés, és Csongrád megye lakóinak, de július vége felé haladva itt az ideje, a Balaton vize is csak 21 fokos, ami hidegnek számít, van még egy komoly probléma, amivel a Békés, és Csongrád megyében élőknek is számítani kell.

A Körösök, és Tisza vízgyűjtőin is rekord mennyiségű csapadék hullott, s néhány nap múlva már jelentős árhullám indulhat meg a Tiszán, és a Körösökön, ami nyaralókat, lakóházakat is fenyegethet, hiszen még az első árhullám sem vonult le, ha utolérik egymást az árhullámok, az nagy baj, akár árvíz is előfordul és így érdemes a vízállásokat nyomon követni.

Az árvízhez közeli állapotot a felgyülemlett mérhetetlen mennyiségű hordalék okozza, ami eltorlaszolja a folyók jelentős részét, és jellemzően Romániából, és a Tisza felső vízgyűjtő területeiről származik.

Összességében az előttünk álló napokban egyre nyáriasabb időjárás vár Békés, s Csongrád megye lakóira és csak elvétve fordulhat zápor, zivatar, így aki július végére időzítette nyaralását, jól választott.

Az előrejelzés osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.