Hírek

Végleg leszámolnak az orvhorgászokkal!

- Hirdetés

Egy éve már hogy drón segít a Tisza Horgászegyesület halőreinek munkáját. Az ötszáz méter magasságba is repülni képes eszközzel könnyedén lecsaphatnak az orvhalászokra és akár az orvhorgászokra. Továbbá bármikor észrevehetik, ha valaki szabálysértést, vagy bűncselekményt követ el.

A drón képes a nehezen elérhető helyeket megközelíteni, és így éjszaka is használható. A hőkamerával és reflektorral felszerelt repülő eszközzel készített fotók és videó felvételek pedig bizonyító erejűek.

A drón leginkább a nehezen megközelíthető helyeken tesz nagy szolgálatot. Továbbá akkor, ha illegálisan tevékenykedő személyeket akarunk megközelíteni úgy, hogy ne vegyenek észre sorolta az eszköz előnyeit a Szóljon.hu portálnak az egyik hivatásos halőr. Rendszeresen végzünk vele rutin ellenőrzéseket.

Pár perc alatt elő lehet készíteni és akár fel lehet küldeni. A hőkamerának köszönhetően éjszaka is tudjuk használni. Nagy sebességgel repül, és azonnal küldi az általa készített felvételeket. Van hangszórója is így azon keresztül tudunk szólni a szabálytalankodóknak.

A legsűrűbben az Alcsi-Holt-Tiszán, a Zagyván, a Kakat-éren, s a Jászsági-csatornán, és valamint az NK-III/2 csatornán vetik be. Időjárás vízállásfüggő, hogy épp mikor, melyik vízterület igényel több figyelmet.

Télen rendszerint a vermelőhelyeket kell jobban figyelni s napi szinten végeznek rutin ellenőrzéseket. Az Alcsi-Holt-Tiszán 1200 stég s sok olyan hely van, ahol el lehet bújni. Ezért ez a víz is fokozott felügyeletet igényel.

Amikor alacsonyabb a vízszint, mert például leengednek egy csatornát, könnyebben ki tudják szedegetni és lopni a vízből a halakat. Az ilyen vízterületek is erősebb és gyakoribb ellenőrzést igényelnek.

Előfordult például, s hogy nehezen megközelíthető vízterületen vagy a épp nádban elbújtak a rapsicok. A partról nem lehet látni őket sajnos. Van, hogy csónakból sem, fentről, a levegőből viszont igen. A nádban labirintusszerű járatokat tapostak, Z-alakban közelítették meg a vizet, és hogy ne lehessen észrevenni se őket, se a járatot.

S madártávlatból felderíthetőek az ilyen esetek. Volt olyan is, hogy valaki tilalom idején úgy tartotta meg a halat, hogy eldugta a mögötte 100 méterre lévő kukoricásban vagy a közeli kis csatornában.

A cikk osztható az oldalon található facebook jelre kattintva.