Friss időjárásjelentés

Végtelen nyár vár Békés, Csongrád megye lakóira? Íme a válasz!

- Hirdetés

Jogos a felvetés hogy végtelen nyár vár-e Békés, s Csongrád megye lakóira? Az elmúlt 10 év talán a legszeszélyesebb nyara volt ez hiszen időjárásunk példátlan, szokatlan, soha eddig nem látott légköri eseményeket generált és mintha az évszakok is megkergültek volna, lássuk is, hogy milyen időjárásra számíthatunk a folytatásban.

Már a mögöttünk álló tél sem volt szokványos, időjárási szempontból, hiszen szinte havat sem láttunk csak mutatóba s az erős fagybetörések is elmaradtak, pedig például a mezőgazdaságnak nagy szüksége lett volna a tartós hótakaróra és jóval több csapadékra.

A tavasz mondhatni maratoni volt mert még júniusban és júliusban is alig emelkedtek a hőmérsékletek 25 fok fölé, és a 30 éves csapadékrekord is megdőlt, a nyár első két hónapjába átlagosan több mint 300 mm csapadék hullott Békés és Csongrád megye tájain, ami ezekben a térségekben 9 havi csapadékmennyiségnek felel meg, ez bizony nem tett jót szintén a mezőgazdaságnak, kiterjedt belvizes területek alakultak ki, sok helyen jelentős kár keletkezett.

Pedig ez már nem hiányzott, hiszen mind a repce, mind a búzatermés is rendkívül silány termésátlagokat generált de ez függött attól is, hogy ki mikor vetett s hogy rendelkezett-e öntöző berendezéssel, sajnos hazánk ilyen szempontból nagyon a sor végén kullog, rendkívül kevés az öntözött terület hazánkban, és így ha komoly aszály jön, a gazdálkodók mondhatni tehetetlenek, mert esőt senki nem tud csinálni.

Pár hét múlva a kukorica aratása indul meg, egyenlőre még várni kell s mert 27-30 között ingadozik a víztartalom, és az optimális érték ebben az esetben 15-17, így a legkevesebb a szárítási költség, s így ha az előttünk álló 2 hétben nem nem érkezik komolyabb csapadék Békés, és Csongrád megye térségébe, rendkívül jó termésátlagok születhetenek.

Ez ránk nézve is fontos, hisz ha a felsorolt növényfajták termésátlaga jól alakul, akkor nem várható jelentős drágulás az üzletekben, ellenkező esetben igen, sajnos például a búza már menthetetlen, de van elég tartaléka az országnak, de ennek ellenére például a pékáru, kenyér, péksütemények bizonyosan drágulni fognak, és a takarmány is.

Egyenőre kijelenthető, s hogy az ősz ugyan elkezdődött már de mégis hetek óta nyári időjárásban lehet része Békés és Csongrád megye lakóinak, a hőmérsékletek szinte minden nap 30 fok magasságában tetőznek.

Ez az őszi szokatlan meleg még 4-5 napig bizonyosan eltart, azonban péntekre hidegfront érkezhet s véget vethet már a nyár uralmának, sok csapadék nem várható, de erős, és tartós lehűlés igen, így akkor már az ősz is megérkezhet, és akkor már éjszakánként is 10 fok alá süllyedhetnek a hőmérsékletek, és a 30 fok feletti értékekeket is elfelejthetjük.

Összegezve minden jel, és számítás arra utal, hogy 5 nap múlva érkezik az igazi ősz Békés, és Csongrád megyébe, és időjárásunk visszatérhet a megszokott kerékvágásba Békés, és Csongrád megye szerte.

Az előrejelzés, és valamint az agronómiai kitekintés továbbítható az oldalon található facebook jelre kattintva.