Egészség

Veszélyben a fiatalok!

- Hirdetés

Két friss tanulmány szerint egyre több fiatal felnőttnél is diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban, írja az MTI. A fiatal felnőtteknél a betegség viszonylag ritka, és a 20-29 évesek körében azonban emelkedik az arány. A jelenség oka egyelőre nem tisztázott, de már az elhízás és a helytelen étrend szerepet játszhat benne.


Európa legtöbb államában a bélrákszűrési programok már 50 éves korban kezdődnek, mivel a betegség gyakrabban csak később fordul elő az idősebb korosztályoknál.


Az első, holland szakértők által készített tanulmány adatai szerint is 1990 és 2016 között jelentősen nőtt a bélrákos megbetegedések száma, s a kutatók a legjelentősebb növekedési arányt a húszas éveikben járó felnőttek körében mutatták ki.


A legtöbb országban is ebben a korosztályban 1990 és 2016 között százezer emberenként 0,8-ről 2,3 esetre emelkedett már a bélrákos megbetegedések száma, fontos azonban kiemelni, nem nőtt a betegség miatti elhalálozás. A harmincas korosztályban is emelkedett a bélrákos esetek előfordulása, a 40-esek körében pedig ingadozott az arány.

Amennyiben a tred folytatódik, felül kell vizsgálni a szűrés irányelveit is.


A másik tanulmány szintén meg is erősíti a holland kutatók által kimutatott folyamatokat olyan fejlett országokban is, mint Nagy-Britannia, Ausztrália, Kanada és Új-Zéland. 1995 s 2014 között Nagy-Britanniában már például 1,8 százalékkal is nőtt a vastagbélrákos és 1,4 százalékkal a végbélrákos esetek száma az 50 év alattiak körében, és miközben az 50 év felettiek esetében 1,2 százalékkal csökkent.

A cikk osztható, az oldalon található facebook jelre kattintva.